BIZIT plus

Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

Predlog predloženom zakonu, kompaniji se pruža period od šest meseci da se odrekne određenih prava i resursa. Ukoliko to ne učini suočiće se sa zabranom u američkim prodavnicama aplikacija.

PCPress.rs Image

Tramp je pokušao da primora prodaju TikToka 2020.godine

Grupa zakonodavaca je predstavila novi zakon koji bi primorao ByteDance da proda TikTok kako bi aplikacija ostala dostupna u Sjedinjenim Državama. “Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija kontrolisanih od strane stranih protivnika” bi zabranio američkim prodavnicama aplikacija i drugim uslugama da distribuiraju TikTok, osim ako se odrekne matične kompanije ByteDance-a.

Ovaj zakon je najnoviji u dugom nizu pokušaja zakonodavaca i drugih zvaničnika da zabrane ili primoraju prodaju TikTok-a. Bivši predsednik SAD-a, Donald Tramp je pokušao da primora prodaju TikToka 2020. godine, ali nije uspeo. Sadašnja Bajdenova vlada je takođe pritiskala kompaniju da se odrekne TikTok-a. Oružni sud Sjedinjenih Američkih Država nedavno je blokirao pokušaj zabrane aplikacije u Montani.

Novi zakon, koji je predložen od grupe zakonodavaca, ima drugačiji pristup. Prema zakonu, ByteDance će šestomesečni period da proda TikTok. Nakon toga će se primenjivati zabrane na nivou prodavnice aplikacija. Takođe, zakon bi zahtevao od TikTok-a i drugih aplikacija da “korisnicima obezbede kopiju njihovih podataka u formatu koji se može uvesti” u konkurentske aplikacije. TikTok se nekoliko puta pominje u tekstu zakona. Međutim, zakonodavstvo bi otvorilo vrata i za zabrane drugih “aplikacija kontrolisanih od stranih protivnika” ako bi se smatralo da su pretnja nacionalnoj bezbednosti.

Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?

“Otvorena zabrana TikTok-a

“Ovaj zakon je otvorena zabrana TikTok-a, bez obzira koliko autori pokušavali da je prikriju”, naveo je TikTok u saopštenju. “Ovaj zakon će ukinuti prava iz Prvog amandmana za 170 miliona Amerikanaca. Takođe, uskratiće aplikaciju za 5 miliona malih predužeća koji se na nju oslanjaju kako bi rasli i stvarali poslove.”

CEO TikTok-a, Shou Chew tvrdi da se odricanje ne bi potpuno bavilo zabrinutostima zvaničnika o podacima američkih korisnika. Kompanija se godinama trudi da reši nacionalne bezbednosne i zabrinutosti u vezi sa svojom uslugom. Shodno tome kompanija je pokrenula inicijativu nazvanu Projekat Teksas.

Mnogi kritikuju zabranu TikTok-a

Prema planu, koji je nastao kao rezultat godina pregovora sa Odborom za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), podaci američkih korisnika bi bili odvojeni na servere bazirane u Sjedinjenim Državama. Zatim, vladini zvaničnici bi mogli da nadgledaju revizije izvornog koda TikTok-a i drugih aspekata njegovog poslovanja.

Prema izveštajima, prošle godine pregovori TikTok-a sa CFIUS-om su “oživljeni usled sumnji da vlada ima ovlašćenje da zabrani TikTok.” Ako bi Kongres usvoji novi zakon, to bi razjasnilo ta pitanja. Zatim, bi stvorilo novi proces koji bi primorao ByteDance da se odrenke TikTok-a.

Američki centar za građanske slobode (ACLU) i druge grupe za digitalna prava kritikovali su napore vlade da zabrane TikTok. U saopštenju o poslednjem zakonu, ACLU je naveo da je predložena mera “neustavna”. Ova mera bi samo povredila slobodu govora. “Iako zvaničnici tvrde da zabrana TikTok-a nije suzbijanju govora, ne može se poreći da će se upravo to dogoditi,” rekla je pravna savetnica Jenna Leventoff.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Nezavisni institut Prvog amandmana na Kolumbija univerzitetu je izrazio slične zabrinutosti. “Kongres može zaštititi privatnost i bezbednost podataka bez zabrane Amerikancima pristupa jednoj od najpopularnijih svetskih komunikacionih platformi,” rekao je izvršni direktor organizacije Jameel Jaffer. “Treba da počne usvajanje sveobuhvatnog zakona o privatnosti. Taj zakon će ograničiti sve vrste informacija koje TikTok i druge platforme mogu da prikupe.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *