PC Press Studio

ByteDance je koristio botove da poveća uspeh TikToka

Bivši šef inženjeringa navodi da je kompanija ukrala sadržaj iz drugih aplikacija.

PCPress.rs Image

Nove optužbe na račun TikToka

TikTok se i dalje bori da ostane prisutan u Sjedinjenim Državama. Međutim, nova tužba bi mogla još više da zakomplikuje stvari za kompaniju. Bivši izvršni direktor ByteDance-a, naveo da je kompanija koristila botove i ukradeni sadržaj kako bi povećala uspeh aplikacije.

U tužbi, koju je podneo bivši šef inženjeringa Yintao Yu, navodi se da je ByteDance pogrešno otpustio Yu-a, nakon što je odbio praksu kompanije kao što je krađa materijala drugih aplikacija. Takođe, u tužbi se navodi da je ByteDance delovao kao „korisno propagandno sredstvo za Komunističku partiju Kine“. Takođe, navodi se i da su zaposleni u Kini mogli da pristupe podacima američkih korisnika.

Prema izveštajima, Yu-ovi navodi „opisuju kako je ByteDance funkcionisao pre pet godina“ i dolaze nakon „nekoliko godina posredovanja“. Ipak, tvrdnje će i dalje verovatno još više usmeriti pažnju na TikTok, koji se suočava sa zabrane širom Sjedinjenih Država. Zakonodavci i drugi zvaničnici navode da je TikTok pretnja po nacionalnu bezbednost i da se ne može verovati da će aplikacija zaštititi podatke američkih korisnika.

Pročitajte i:  Velika Britanija zabranjuje TikTok na vladinim uređajima

Yu-ovi navodi mogli bi da pojačaju te zabrinutosti. Tužba opisuje „specijalnu jedinicu članova Komunističke partije Kine“ u kancelarijama ByteDance-a u Pekingu. Za njih se navodi da su „vodili kompaniju ka unapređenju osnovnih komunističkih vrednosti“. Yu takođe navodi da su zaposleni u ByteDance-u manipulisali Douyin-om, kineskom verzijom TikTok-a, da bi potisnuli sadržaje o protestima u Hong Kongu. Zaposleni su na taj način „podigli sadržaj koji izražava mržnju prema Japanu“.

Yu je napustio kompaniju u novembru 2018.godine

Neke od Yu-ovih tvrdnji se takođe direktno odnose na TikTok. On tvrdi da su inženjeri ByteDance-a ukrali popularan sadržaj iz aplikacija kao što su Instagram i Snapchat i postavili te video zapise na TikTok. Yu takođe navodi da je kompanija koristila bot naloge da bi povećala metriku angažovanja aplikacije kada je tek počinjala i pokušavala da stekne uporište u SAD. Yu je napustio kompaniju u novembru 2018.godine ubrzo nakon što je ByteDance rebrendirao Musical.ly u TikTok.

Portparol ByteDance-a je naveo u izjavi: „Planiramo da se energično suprotstavimo onome što smatramo neosnovanim tvrdnjama i navodima u ovoj žalbi. Gospodin Yu je radio za ByteDance manje od godinu dana. Njegov radni odnos je prestao u julu 2018.godine. Tokom njegovog kratkog vremena u kompaniji je radio na aplikaciji pod nazivom Flipagram. Aplikacija je kasnije ukinuta pre mnogo godina iz poslovnih razloga.” Povodom navoda o scraping-u, kompanija navodi: „ByteDance je posvećen poštovanju intelektualne svojine drugih kompanija. Mi prikupljamo podatke u skladu sa industrijskim praksama i našom globalnom politikom.“

Pročitajte i:  Francuska zabranjuje TikTok i Twitter na telefonima vladinih službenika

TikTok je više puta pokušavao da umanji svoje veze sa ByteDance-om i Kinom. Izvršni direktor Shou Zi Chew je svedočio pred kongresom u martu. Kompanija je takođe uložila više od milijardu dolara u projekat Teksas. Taj projekat ima za cilj da odvoji američke korisničke podatke od ostatka ByteDance-a u pokušaju da ublaži zabrinutost američkih regulatora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *