ByteDance je koristio botove da poveća uspeh TikToka

Bivši šef inženjeringa navodi da je kompanija ukrala sadržaj iz drugih aplikacija.

PCPress.rs Image

Nove optužbe na račun TikToka

TikTok se i dalje bori da ostane prisutan u Sjedinjenim Državama. Međutim, nova tužba bi mogla još više da zakomplikuje stvari za kompaniju. Bivši izvršni direktor ByteDance-a, naveo da je kompanija koristila botove i ukradeni sadržaj kako bi povećala uspeh aplikacije.

U tužbi, koju je podneo bivši šef inženjeringa Yintao Yu, navodi se da je ByteDance pogrešno otpustio Yu-a, nakon što je odbio praksu kompanije kao što je krađa materijala drugih aplikacija. Takođe, u tužbi se navodi da je ByteDance delovao kao „korisno propagandno sredstvo za Komunističku partiju Kine“. Takođe, navodi se i da su zaposleni u Kini mogli da pristupe podacima američkih korisnika.

Prema izveštajima, Yu-ovi navodi „opisuju kako je ByteDance funkcionisao pre pet godina“ i dolaze nakon „nekoliko godina posredovanja“. Ipak, tvrdnje će i dalje verovatno još više usmeriti pažnju na TikTok, koji se suočava sa zabrane širom Sjedinjenih Država. Zakonodavci i drugi zvaničnici navode da je TikTok pretnja po nacionalnu bezbednost i da se ne može verovati da će aplikacija zaštititi podatke američkih korisnika.

Pročitajte i:  Instagram kopira TikTok: Uspeh u imitiranju drugih

Yu-ovi navodi mogli bi da pojačaju te zabrinutosti. Tužba opisuje „specijalnu jedinicu članova Komunističke partije Kine“ u kancelarijama ByteDance-a u Pekingu. Za njih se navodi da su „vodili kompaniju ka unapređenju osnovnih komunističkih vrednosti“. Yu takođe navodi da su zaposleni u ByteDance-u manipulisali Douyin-om, kineskom verzijom TikTok-a, da bi potisnuli sadržaje o protestima u Hong Kongu. Zaposleni su na taj način „podigli sadržaj koji izražava mržnju prema Japanu“.

Yu je napustio kompaniju u novembru 2018.godine

Neke od Yu-ovih tvrdnji se takođe direktno odnose na TikTok. On tvrdi da su inženjeri ByteDance-a ukrali popularan sadržaj iz aplikacija kao što su Instagram i Snapchat i postavili te video zapise na TikTok. Yu takođe navodi da je kompanija koristila bot naloge da bi povećala metriku angažovanja aplikacije kada je tek počinjala i pokušavala da stekne uporište u SAD. Yu je napustio kompaniju u novembru 2018.godine ubrzo nakon što je ByteDance rebrendirao Musical.ly u TikTok.

Portparol ByteDance-a je naveo u izjavi: „Planiramo da se energično suprotstavimo onome što smatramo neosnovanim tvrdnjama i navodima u ovoj žalbi. Gospodin Yu je radio za ByteDance manje od godinu dana. Njegov radni odnos je prestao u julu 2018.godine. Tokom njegovog kratkog vremena u kompaniji je radio na aplikaciji pod nazivom Flipagram. Aplikacija je kasnije ukinuta pre mnogo godina iz poslovnih razloga.” Povodom navoda o scraping-u, kompanija navodi: „ByteDance je posvećen poštovanju intelektualne svojine drugih kompanija. Mi prikupljamo podatke u skladu sa industrijskim praksama i našom globalnom politikom.“

Pročitajte i:  Sud EU je odbacio pokušaj TikToka da zaustavi DMA antimonopolska pravila 

TikTok je više puta pokušavao da umanji svoje veze sa ByteDance-om i Kinom. Izvršni direktor Shou Zi Chew je svedočio pred kongresom u martu. Kompanija je takođe uložila više od milijardu dolara u projekat Teksas. Taj projekat ima za cilj da odvoji američke korisničke podatke od ostatka ByteDance-a u pokušaju da ublaži zabrinutost američkih regulatora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,