BIZIT plus

Nova tužba za ByteDance zbog navodnog prikupljanja podataka

Grupna tužba usmerena je na aplikaciju za uređivanje videa CapCut.

PCPress.rs Image

Aplikacija navodno prikuplja detalje o lokaciji korisnika, datumu rođenja i polu

ByteDance se suočava sa grupnom tužbom zbog tvrdnji da njegova aplikacija za uređivanje videa CapCut prikuplja, obrađuje i analizira podatke svojih više od 200 miliona aktivnih korisnika bez pristanka. Tužba je podneta u Ilinoisu. Prema tužbi, CapCut krši državni Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA) prikupljanjem podataka poput skeniranja lica i otisaka glasa bez obaveštavanja korisnika ili dobijanja dozvole.

Aplikacija takođe navodno prikuplja detalje o lokaciji korisnika, datumu rođenja i polu, kao i njihove fotografije i video zapise. Navodi se da je cilj prikupljanja ovih podataka zapravo plasiranje ciljanih oglasa. Pored toga, u tužbi se navodi da je aplikacija sposobna da prikuplja podatke sa korisničkih uređaja, uključujući MAC adresu i serijski broj SIM kartice.

Prema tužbi, politika privatnosti kompanije CapCut osmišljena je tako da ljudima oteža razumevanje kako bi dali „smislenu, izričitu saglasnost“. Jedan od korisnika koji je počeo da koristi aplikaciju dok je bio u sedmom razredu. On je navodno mogao da koristi CapCut bez potrebe da se registruje za nalog, da pregleda politiku privatnosti ili da dobije saglasnost roditelja.

Pročitajte i:  Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

U tužbi se ističe da je sedište kompanije ByteDance u Pekingu. Shodno tome, kompanija može biti primorana da podeli podatke koje je prikupila preko CapCut aplikacije sa kineskom vladom. Navodi se da je bivši zvaničnik ByteDance-a javno otkrio da Komunistička partija Kine može da koristi „tajni način komunikacije“. Navodno, Kina može da ima pristup podacima o korisnicima van zemlje, uključujući i one u SAD.

ByteDance je naravno vlasnik i TikTok-a

Za TikTok se dugo tvrdi da kineska vlada može da pristupi podacima američkih korisnika koristeći upravo TikTok. Kompanija pokušava da ubedi američke regulatore da TikTok ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Izvršni direktor TikTok-a, Shou Zi Chew tvrdio je na saslušanju u Kongresu ranije ove godine da „ByteDance nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje“.

Od prošle godine, TikTok usmerava sve podatke američkih korisnika ka Oracle-ovim serverima smeštenim u SAD-u. Ta inicijativa, nazvana “Projekat Teksas”, takođe je uključivala uklanjanje privatnih podataka američkih korisnika sa TikTok-a iz ByteDance-ovih data centara.

Pročitajte i:  Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

Bez obzira na sve to, zakonodavci Montane usvojili su zakon o potpunoj zabrani TikTok-a. Mnoge druge države, uključujući saveznu vladu, zabranile su aplikaciju na skoro svim uređajima u državnom vlasništvu. Ministarstvo pravde navodno istražuje tvrdnje da su četiri radnika ByteDance-a koristila TikTok kako bi pratili lokacije dvojice američkih novinara.

U grupnoj tužbi se traži od okružnog suda da spreči ByteDance da šalje podatke i sadržaj korisnika CapCut aplikacije u Kinu, kao i da prikuplja biometrijske informacije i druge podatke korisnika bez pristanka. Tužioci traže da sud naloži ByteDance-u da obriše sve podatke i sadržaj korisnika koje je nezakonito dobio putem CapCut aplikacije. Pored toga, tužba traži još uvek neodređenu nadoknadu štete.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: