Top50 Glas publike

Tri američke države tuže Google zbog prikupljanja lokacijskih podataka

Državni tužioci tri američke države tuže Google zbog navodnog lažnog prikupljanja lokacijskih podataka na Android-u. U pritužbama se navodi da su Google-ova „kompleksna web“ podešavanja skrivala informacije da li korisnici dele svoju lokaciju u datom trenutku.

Tri američke države tuže Google zbog prikupljanja lokacijskih podataka

Google optužen za obmanjivanje korisnika

U tužbi se navodi da je Google lažno naveo potrošače da veruju da bi promena njihovog naloga i podešavanja uređaja omogućila klijentima da zaštite svoju privatnost. Google je prema optužbama prekršio Zakon o procedurama za zaštitu potrošača DC-a. DC tužba se u velikoj meri oslanja na izveštaj Associated Press-a iz 2018. koji je otkrio da mnoge Google usluge na Android i iPhone uređajima čuvaju podatke o vašoj lokaciji čak i ako ste koristili podešavanje privatnosti.

Google je demantovao tvrdnje u tužbi, ukazujući na nedavne promene poput mogućnosti automatskog brisanja istorije lokacija. U međuvremenu, sudija iz Arizone je prošle nedelje zadao udarac tužbi u Arizoni tako što je odbio zahtev za donošenje presude po skraćenom postupku, rekavši da nema dovoljno jakih dokaza da je Google zapravo obmanuo potrošače. Sudija je preporučio da se predmet nastavi sa suđenjem pred porotom.

Pročitajte i:  Google kreira besplatne alate za borbu protiv terorizma na internetu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: