Top50 Glas publike

Da li ova godina predstavlja kraj malih pametnih telefona?

Godinama unazad Sony je pravio „Compact“ verziju svojih flagship telefona. Prethodne generacije Sony XZ serije telefona nisu odstupale od ove tradicije sve do IFA 2018, gde je Sony najavio novi Xperia XZ3, ali ne i XZ3 Compact. Da li je nestala potražnja za malim telefonima?

PCPress.rs Image
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veličina telefona je počela da raste kada su cene velikih ekrana postale pristupačnije, i samim tim se smanjila popularnost malih telefona. Kompanije kao što su  LG i Samsung su stvorile naviku da na konvencijama za svoje „manje“ flagship telefone dodaju „mini“ oznaku na kraju, a da su to zapravo sasvim drugačiji telefoni od naznačenog. Sony nije otišao tako daleko, i zapravo su se trudili da svoj uređaj smeste u manje pakovanje.

Sony nije jedini proizvođač koji se starao o tome da na tržištu postoji opcija izbora manjeg telefona. Apple iPhone 8 je još uvek jako privlačan sa svojim ekranom od 4,7 inča, ali pošto ne vidimo naznake za XZ3 Compact, možda i Apple promeni svoju taktiku. Prema glasinama, najmanji iz nove kolekcije iPhone-a će biti iPhone X sa ekranom od 5,8 inča, dok će druga dva modela iz te kolekcije biti još veći.

Pročitajte i:  Sony lansirao novi Walkman, 44 godine nakon originala

PCPress.rs Image

Ako je Sony planirao da nastavi proizvodnju malih pametnih telefona, verovatno bi na predstavili i Sony XZ3 na IFA konferenciji. Naročito ake se uzme u obzir da se Sony XZ3 ne razlikuje mnogo od šest meseci starog XZ2, tako da ne bi morali da menjaju mnogo za XZ3 Compact. Još uvek se ne zna da li Sony napušta proizvodnju Compact linije. S obzirom da je deo kompanije koji je zadužen za pametne telefone u stalnom gubitku novca, može biti da je ipak donela odluka da se ipak proizvodi samo jedna verzija telefona.

Ako ne od strane Sony-ja, da li bi dobri mali telefoni mogli da dođu od nekog drugog proizvođača? Tu nema mnogo nade. Postoje glasine da bi Apple mogao da izbaci mali iPhone SE, ali njihovi analitičari smatraju da ga neće prezentovati u skorije vreme. Postoje priče da i TCL sprema povratak  Palm brenda telefona. Bilo bi zanimljivo videti kako će tržište prihvatiti „Pepito“ Android uređaj sa ekranom od 3,3 inča o kome je bilo nekih glasina.

Pročitajte i:  Honda električni automobili sa PS5 konzolama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,