Danas je Dan bezbednosti na Internetu

Safer Internet Day je manifestacija koja se ove godine održava devetog februara, sa ciljem promovisanja sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja digitalnih, a pre svega mobilnih tehnologija, sa naglaskom na mlađoj populaciji. Nastala je 2004, a prve akcije su preduzete već sledeće godine. Datum održavanja nije fiksan, već je ustanovljeno pravilo da to svake godine bude drugi dan druge nedelje u drugom mesecu

SID2016_logo

Dan bezbednosti na Internetu se obeležava u organizaciji mreže Insafe/INHOPE, a ove godine u obeležavanju učestvuje više od sto zemalja. Slogan današnjeg bezbednijeg dana je “Odigraj svoju ulogu za bolji Internet“.

U najavi ovog događaja, Evropski zavod za statistiku Eurostat objavio je podatak da je prošle godine svaki četvrti korisnik Interneta u Evropi imao probleme sa bezbednošću na Internetu – a ako vas zanima detaljnija statistika, možete je naći ovde. U najvećem procentu radi se o napadima virusa i raznih malvera, ali zbog straha od pretnji, određen procenat korisnika uopšte nije koristio “osetljive” usluge, npr. online kupovinu (19%), e-banking (18%) ili WiFi van kuće (13%). Kada je reč o virusima i malverima, najgore su prošli Hrvati (41%), a najoprezniji su Holanđani (6%), koji takođe u najvećem procentu izbegavaju WiFi van svog doma. Rumuni najviše izbegavaju online kupovinu, a Nemci e-banking. Ipak, u poređenju sa 2010. godinom, u svim zemljama osim Hrvatske opao je procenat korisnika koji su imali probleme zbog zaraze virusom ili malverom.

Više detalja o ovogodišnjem obeležavanju Dana bezbednosti na Internetu možete da pronađete ovde.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,