N Central domination

Dejan Gvozden (Kristali) o muzici i računarima

Petnaest godina na sceni, tri studijska i jedan live album, mnoštvo odličnih koncerata, neizbežna pauza i… come-back!

Kristali-02

KRISTALI su u aprilu ove godine izbacili novi singl "Vreme je", koji logicno nastavlja jasno definisan stilski izraz kroz kratku formu, izraženu melodiju i jednostavnu harmoniju. Trenutno su u studiju i užurbano rade na novom, petom albumu koji bi trebalo da se pojavi na jesen, a koncertno su ponovo aktivni.

Beogradska pop rock grupa “Kristali” osnovana je 1993. godine i na sceni je već preko 15-godina. Od prvobitne postave u bendu su i dalje Dejan Gvozden (vokal, gitara) i Željko Markuš (gitara), a novi članovi su Marko Orlović (bas gitara) i Ernest Dženanović (bubnjevi). Ime grupe “Kristali” ne odnosi se ni na jedan kristal posebno. Članovi ovog sastava kažu da je ime optimistično, baš kao i njihova muzika i stav prema životu. “Sve treba da bude jasno, nezamagljeno kao kristal koji je s jedne strane providan, a sa druge oštar i stabilan. Kako godine prolaze ovo ime nam sve više odgovara”; kažu oni.

Kristali-01Do sada su objavili četiri albuma: “Kristali” (1994.), “Dolina ljubavi” (1997.), “Sve što dolazi” (2001.) i Live@studio6 (2006.). Na samom početku, pre nego što su se okupili u “Kristalima”, članovi benda svirali su amaterski po školama i klubovima i to raznovrstan repertoar, počev od Ramones-a pa do Rolling Stones-a. Kažu da su još tada želeli da sviraju svoju, a ne tudju muziku.

Pevač Dejan Gvozden i Željko Markuš odrasli su zajedno i znaju se još pre nego sto su krenuli u osnovnu školu. “Bilo je to vrlo simpatično vreme. Mi smo kao klinci svirali po opštinskim prostorijama, a iznad nas je stajala Titova slika! Nismo ni slutili da će nam to biti kasnija profesija. ”, kaže pevač Dejan Gvozden.

Pročitajte i:  Deezer prepoznaje ono što pevušite

Prekretnica je nastala pesmom “Dva metra” za koju su prvo snimili spot, neku vrstu demo varijante, a kasnije su došli do izdavača. Taj period budjenja nove srpske (jugoslovenske) rock scene je inspirisao članove benda i počeli su da se profesionalno bave muzikom. Kako su godine prolazile oni su sazrevali u muzičkom i autorskom smislu. Kažu da sada zvuče najbolje od kako su nastali i ističu: “Radimo tačno ono što treba, ne idemo u improvizacije, navežbani smo i vrlo zadovoljni sa onim što smo do sada postigli”.

Snimanje novog, petog albuma je pri kraju, a u aprilu 2009. „Kristali” objavljuju prvi singl koji najavljuje novi CD pod nazivom „Vreme je” i koncertno su ponovo aktivni.

Umetnost vs. šund

Da li je pojavom kompjutera došlo do ekspanzije loših muzičara koji su koristili programe i semplove za snimanje svoje ionako minimalističke i prizemne muzike?

Može se tako posmatrati, ali mislim da je to loš pristup. Jako je dobro što pojavom kompjutera i digitalnog zvuka i običan čovek ima priliku da se muzički izrazi.

Da li je kompjuter ubio umetnički izraz u muzici i pojavom nabeđenih muzičara doneo šund na muzičko tržište?

Šunda i kiča je uvek bilo, digitalni zvuk je jednostavno nešto novo i zanimljivo.

Analogno vs. digitalno

Da li kao muzičar možeš da čuješ razliku između analognog i digitalnog zvuka i da li misliš da tvoji slušaoci mogu isto da primete, posebno mlađi koji nisu imali prilike da slušaju ploče i trake?

Čujem razliku, pristalica sam analognog zvuka, mislim da i slušaoci čuju tu razliku, međutim oni je doživljavaju nesvesno, samo kao kvalitetniji zvuk.

Pročitajte i:  Muzičko odelo: Kad odeća svira

Koje su po tebi prednosti digitalnog zvuka u odnosu na analogni, ukoliko ih i ima, i da li misliš da je digitalan zapis muzike doneo boljitak u toj umetnosti?

Prednosti digitalnog zvuka su to što je značajno jeftiniji od analognog, samim tim i pristupačniji muzičarima. Digitalni zapis je doprineo da muzika bude pristupačna svima.

Snimanje na traku vs. snimanje na kompjuter

Da li misliš da se pojavom programa za snimanje muzike smanjila potražnja "dobrih" muzičara, s obzirom da je tako lako odsvirati i ponoviti ono što se pogreši, i da li misliš da sada svako može da bude studijski muzičar, bez obzira da li je kvalitetan instrumentalista (počevši od bubnjara svi instrumentalisti polako postaju višak) ili još gore vokal (danas svako može da peva)?

Potražnja za kvalitetnim izvođačima se smanjila zato što je opao kvalitet muzičke ponude i to je tako samo u našim krajevima, nije globalna pojava.

Koliko je moguće napraviti dobar snimak muzike kod kuće na računaru, ukoliko se setimo kakvi su se sve instrumenti, sprave, prostorije pa i sami muzičari nekada koristili za isto?

Nije moguće, u stvari jeste ako je skupa oprema, tako da dođete na isto.

Sviranje vs. programiranje

Da li je elektronska muzika stvarno muzika, da li ona kao takva zapostavlja osnovnu karakteristiku te umetnosti koju upravo donosi svaki instrumentalista po svom osećaju, daru, sluhu pa na kraju i decenijama vežbe, učenja i živog izvođenja?

Svako vreme ima svoja dostignuća, trenutno smo u digitalnoj eri koja neće ugroziti tradicionalne izvođače već će im samo pomoći.

Koliko kompjuter može da zameni čoveka u muzici, da li uopšte "običan" slušalac može da primeti koji je instrument na snimku uživo odsvira, a koji "otkucan" na tastaturi računara?

Pročitajte i:  Muzičko odelo: Kad odeća svira

To nije važno, slušalac će prepoznati kvalitet i iskrenost umetnika.

Nosač zvuka vs. youtube

Koliko je internet obezvredio cenu muzike i da li misliš da će autorska prava ikada biti ono što su nekad bila?

Promenila su se pravila, nadam se da će se uskoro naći bolji način naplate intelektualne svojine.

Da li je "youtube" publika isto kao i hiljade ljudi na koncertu, da li oni nose istu težinu sa svojom kritikom posle odslušanih nekoliko minuta tvog rada u odnosu na ljude koji te slušaju par sati na koncertu i osećaju tvoju energiju?

Youtube je genijalan medij, koji daje mnogo veće šanse da te neko vidi i poželi da dođe na koncert.

Plakati i mediji vs. društvene mreže

Da li danas uspešna reklamna kampanja može da se uradi bez plakata i štampanih medija?

Može, ako imaš sredstva i volju.

Da li reklama na društvenim mrežama garantuje tačan odziv one slušalačke publike koja je klikom na Going rekla da će prisustvivati koncertu?

Ne znam.

Borba za RnR

Da li je bend trenutno aktivan i šta nam novo sprema?

Kristali su aktivni poslednjih 20 godina, spremamo se za mini turneju: Nikšić, Podgorica, Novi Sad, Beograd, Užice i Niš. Vredno radimo na novom albumu!

Foto: Nemanja Đorđević

Predrag Jovanović
Računajte na računare

Intervjue sa Kristalima (Zaječar), Pipis, Čips & Videoclips (Zagreb) i Zoster (Mostar) radili smo kao uvod u atipičan vikend u Novom Sadu (13.02.2015. SKCNS Fabrika) i Beogradu (14.02.2015. Dom omladine), za Dan zaljubljenih!

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,