BIZIT plus

Dell Studio

Dell studio 15 Cene Dell Studio prenosnih računara upravo su postale pristupačnije krajnjim korisnicima.

Naime, od nedavno je preporučena maloprodajna cena odlično konfigurisanog Studio 15 notebbok-a sa Intel Core 2 Duo procesorom, ATI Mobility Radeon HD 3450 grafikom i 2 GB memorije postavljena na 612 € (sa PDV-om)!  Snažnija varijanta Studio 15 sa Core 2 Duo T8100 procesorom sada staje tačno 700 € (sa PDV-om). Najveća ušteda je na slično konfigurisanom 17-inčnom modelu Studio 17 koji sa većim ekranom i snažnijom grafikom (3650, 256MB) sada košta 886 €. Za sve one koji traže ultimativnu rezoluciju ekrana na notebooku, tu je i Studio 17 sa Core 2 Duo T8300 procesorom, 4 GB memorije, 320 GB prostora na disku. Njima je za 1035 € dostupna mašina u rangu grafičke radne stanice rezolucije 1920×1200 piksela, savršeno elegantna, ergonomična i tiha.

Studio 15 i Studio 17 su imena dva nova modela laptopova sa dijagonalama ekrana od 15,4 inča i 17 inča, neodoljivog dizajna inspirisanog XPS linijom Dell-ovih "ljutih" mašina. Kako je bilo moguće da Dell preuzme elemente dizajna serije XPS M1330 i da to ukomponuje u familiju laptopova koja je namenjena širokoj populaciji krajnjih korisnika?

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Odgovor leži u potpunom optimizovanju procesa proizvodnje i sklapanja prenosnih računara pomoću patentiranih tehnologija. Naime, nekada komplikovani elementi konstrukcije laptopa, koji su zadavali muke proizvođačima sada su postali izvodljivi u cenovno optimizovanim modelima. Tako su "u narod" ušli dizajnerski biseri: spuštena osovina što povezuje telo laptopa sa ekranom, taster za uključivanje sa signalizacijom na samoj osovini, optimizovan raspored elemenata kojim se pozadina laptopa oslobađa od svih priključaka.

Dell studio 17 Za razliku od osnove laptopa, okvir ekrana je srebrne boje,  bez gumenih stopica i kukica koje bi kvarile utisak o prefinjenom dizajnu. U okvir ekrana, sa gornje strane je diskretno uklopljen objektiv Web kamerice rezolucije solidnih 2 megapiksela. Gotovo nevidljiva tačkica pored objektiva je svetlosni senzor za automatsko podešavanje slike, a dve tačkice sa leve i desne strane su otvori stereo mikrofona. Drugim rečima, vaš video sagovornik ima pored odlične slike i odličan stereo zvuk, pod uslovom da je propusni opseg video konferensing aplikacije postavljen na maksimum. Kad smo kod video aplikacije, ako koristite Windows operativni sistem, reč je o odličnoj Dell-ovoj aplikaciji, sa detekcijom pomeranja lica, efektima i odličnim korisničkim interfejsom.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Sa Dell Studio-m na vašem krilu, ljudi će vam definitivno prilaziti i ukazivati pažnju, a možda i poželeti da dodirnu finu mikrosaten površinu poleđine ekrana. Ako razigrane boje nisu vaš fah, Studio se nudi i u klasičnoj, mat crnoj boji koja nije mikrosaten tipa, već klasična mat crna.

Iz XPS M familije laptopova Dell je za Studio familiju pozajmio i crnu traku iznad tastature sa senzorskim tasterima i pozadinskim "dinamičkim" svetlom. Naime, kada se laganim dodirom prsta aktivira komanda (npr. Play), taster zasija belom svetlošću i ostaje tako još par trenutaka, a onda svetlo lagano nestane. Kod ovog senzorskog sistema je lepo to što nema tastera, već se oni samo pojave na potpuno ravnoj površini. Standardno se u Dell Studio ugrađuje 8x DVD snimač, koji je zahvaljući konstrukciji sa prorezom nešto tanji i tiši pri radu. Pošto ni on nema klasični taster za izbacivanje diskova, tu funkciju obavlja senzorski taster.

Studio 17 modeli laptopova su skladno dizajnirani kao blago uvećani modeli Studio laptopova od 15-inča. Dizajn je takav da se povećane dimenzije ne primećuju i sve je na svom mestu. Posebna pažnja je posvećena proporcijama 17-inčne verzije koje su zahvaljujući tanjem okviru ekrana postale bliže idealnim proporcijama 16:10.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Izvor: Direct Link

Facebook komentari: