Desetobitni NEC monitori

Ekrani sa 10‑bitnom rezolucijom boja su bolji od 8‑bitnih, zbog čega se koriste u medicini, za zahtevne korporativne aplikacije i kod grafičkih profesionalaca. NEC nudi nekoliko novih modela sa 10‑bitnim panelima.

necPA242WBKaug16Kako bi izašle u susret sve zahtevnijim korisnicima, nove generacije uređaja pomeraju granice tehničkih performansi. U svetu video‑tehnike se obično usvajaju neki standardi koji definišu šta je „dovoljno dobro“, ali se često ispostavi da je ljudsko oko savršeniji instrument koji i te kako može da primeti nedostatke koji su posledica tehničkih kompromisa. Dobar primer je rezolucija u kojoj se digitalizuju informacije o bojama: većina današnjih mainstream monitora oslanja se na 8‑bitnu kontrolu koja daje oko 16,7 miliona mogućih kombinacija, ali modeli namenjeni zahtevnijim primenama koriste 10‑bitnu paletu. Dodavanjem dva bita, rezolucija svake od tri osnovne boje se povećava četiri puta, a ukupan broj mogućih boja raste na preko milijardu.

NEC nudi nekoliko modela profesionalnih monitora sa 10‑bitnim AH‑IPS GB‑R panelima namenjenih višoj klasi korisnika: CAD‑CAM inženjerima, preciznoj industriji i rendgenskim aparatima, medicinskim primenama i zahtevnom korporativnom okruženju s kritičnim aplikacijama u kojima se očekuje rad 24/7. Ove monitore odlikuje vernost reprodukcije uz minimalno odstupanje u prikazu boja, široka gama boja i duboka crna boja. Funkcija Backlight Ageing Correction automatski kompenzuje prirodan pomak slike ka žutoj boji koji se javlja kao normalna posledica neminovnog starenja CCFL elemenata, osiguravajući ujednačeni prikaz boja tokom čitavog veka eksploatacije.

necPA302WgalDesetobitna rezolucija i veran prikaz boja, naravno uz odgovarajuću kalibraciju, obavezni su za grafičkog dizajnera koji očekuje da ono što je prikazano na monitoru izgleda isto kao i na gotovom proizvodu, ili za operatera na rendgen aparatu, industrijskom ili medicinskom, koji, budući da su rendgenski snimci monohromatski, mora da bude u stanju da uoči fine detalje u nijansama sive. Kada se uzme u obzir da oprema profesionalnog fotografa košta desetak hiljada evra dok industrijski rendgenski aparati koštaju desetine, pa i stotine hiljada evra, profesionalcima se zaista ne isplati da potroše čitavo bogatstvo na opremu kako bi na kraju gledali u sliku slabijeg kvaliteta na nedovoljno dobrom monitoru.

NEC‑ovu seriju 10‑bitnih monitora PA čine tri modela: NEC PA242W, NEC PA272W i NEC PA302W, s dijagonalama ekrana od 24“, 27“, odnosno 30“. Ovi veliki ekrani s tankim okvirom imaju opcije Picture‑in‑Picture i Picture‑by‑Picture, uz mogućnost povezivanja na dva izvora signala istovremeno. Integrisani USB hub s dva ulaza za vezu „na gore“ (ka računarima) i tri ulaza za vezu s periferijama ne samo da smanjuju broj kablova na stolu, već obavljaju i funkciju KVM sviča, što je odlična alternativa korišćenju dva nezavisna monitora pri istovremenom radu s dva računara. Monitori su fleksibilni po pitanju video‑interfejsa – na raspolaganju su DVI‑D, DisplayPort i Mini DisplayPort, kao i HDMI. Treba reći da NEC nudi još dva modela sa 10‑bitnim AH‑IPS GB‑R panelima u seriji monitora SpectraView: SpectraView 242 od 24“ i SpectraView 272 od 27“, koji umesto Mini DisplayPort‑a imaju analogni 15‑pinski D‑Sub.

Zajednička karakteristika svih ovih monitora je da, zahvaljujući kvalitetnom LCD panelu, minimizuju naprezanje oka korisnika, uz stabilnu sliku gledanu iz svih uglova, eliminišući glavobolju, umor i greške koje se često javljaju pri dužem radu.

Dekadas, www.dekadas.rs

Division, www.division.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#206)

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,