N Central domination

DivX VOD na LG plejerima

LG_DivX-2DivX VOD servis (Video on Demand), najavljen je još u oktobru, od kada je omogućeno i probno korišćenje ovog servisa. Ako ste već pokušali da koristite ovaj servis, shvatili ste da je upotreba bila ograničena na DivX plejer u računaru. Servis je 8. decembra i zvanično pušten u rad, od kada je moguće koristiti VOD sadržaje na mnogim DivX enabled uređajima čija se lista svakog dana proširuje.

Da biste koristili VOD servis, najpre morate da preuzmete novi DivX softver. Pored neophodnih kodeka, sastavni deo softvera je plejer, program VOD kojim naručujete (i plaćate) sadržaje i program DivX ToGO kojim prenosite VOD sadržaje na DivX enabled uređaj.

Zatim morate da se registrujete na DivX sajtu, ako to već niste učinili ranije, prillikom preuzimanja ranijih verzija softvera.

Na kraju, kada pokrenete plejer, treba da registrujete sve vaše DivX enabled uređaje, da biste omogućili reprodukciju sadržaja na njima. Naime, VOD sadržaj je “zaključan” za vaše uređaje, što znači da možete da ga reprodukujete samo na uređajima koje ste registrovali i tako “vezali” za vaše korisničko ime. Priloženi plejer za Windows (ili Mac) je već registrovan na vaš DivX nalog.

Pročitajte i:  Prva LG "Life is good" nagrada donosi nove inovacije: LG vas poziva na izazov vredan 1 milion dolara

Ukratko, to znači da će VOD sadržaji koje ste naručiti sadrže kodove vaših DivX uređaja i da mogu da se repodukuju samo na tim uređajima, što treba da onemogući slobodnu razmenu VOD sadržaja. To je bio neophodan uslov da se na DivX VOD servisu ponude aktuelniji sadržaji, visokog kvaliteta.

LG_BD570_new_menuŠto se tiče raspoloživih uređaja, neophodno je da budu DivX sertifikovani, ali ćete verovatno morati da preuzmete (apdejtujete) novi softver koji omogućava DivX VOD servis. U meniju će se pojaviti nova stavka DivX VOD koja će vam saopštiti kod uređaja neophodan za njegovu registraciju.

Pored SonyPlaystation3 konzole, promocija DivX VOD servisa obuhvatila je LG BD550, BD570 i BD590 Bluray plejere, te LHB335, LHB535 i LHB975 home theater sisteme. To su uređaji za koje je izašao novi softver već u trenutku promocije DivX VOD servisa, a priložena slika je deo registracije LG BD570 plejera.

Ako gorite od želje da probate DivX VOD, dovoljno je da na vašem uređaju piše DivX (ili DivX HD) enabled i da sačekate novu verziju softvera za taj uređaj, koja će se sigurno brzo pojaviti.

Pročitajte i:  Iznenađujuća vest o Android Samsung Galaxy mogle bi naterati Apple da preispita svoj iPhone

Ideja VOD servisa je da ponudi visokokvalitetne HD sadržaje po ceni od 1-2 bioskopske karte, koje možete da gledate na svojim uređajima, ali ne možete da ih razmenjujete ili prosleđujete dalje.

Ostaje samo gorka pilula da kod nas nema DivX VOD provajdera, a da je plaćanje provajderima u inostranstvu još uvek “na dugom štapu”, iako nam je obećano da ćemo 2010. godine imati PayPal i još koješta za jednostavnije plaćanje malih suma u inostranstvu.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,