N Central domination

Do kraja godine online podnošenje dokumenata?

RATEL i eUprava su 22. septembra potpisali novi sporazum koji će omogućiti građanima brže i jednostavnije podnošenje dokumenata online. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da vlada želi da se do kraja godine građanima omogući “jedan dolazak na šalter”, a u pripremi su i usluge da građani “u potpunosti mogu sve to da završe putem interneta i mobilnog telefona“. Navodi da su u skupštinskoj proceduri zakoni o elektronskom poslovanju i eUpravi, te da ti zakoni donose definisanje elektronskog dokumenta, kao i način na koji se oni razmenjuju, čuvaju, i kako im se pristupa.

PCPress.rs Image
Fotografija: Novosti.rs

“Ne samo da želimo da do kraja godine omogućimo jedan dolazak na šalter, mi već spremamo i usluge gde će građani u potpunosti moći sve to da završe preko interneta i putem mobilnog telefona. Pozivam i sve banke da do kraja nedelje omoguće na portalu eUprave i različite vidove elektronskog plaćanja tako ćemo imati modernu eUpravu gde će građani moći da završe sve i na klik“ izjavio je Jovanović.

Pročitajte i:  Komentar: Jeste li popisani?

Jovanović napominje da postoje i pomaci u povezivanju lokalnih samouprava u informacioni sistem e-ZUP, u kojem su one obavezne da razmenjuju dokumenta. Navodi da je u ovom trenutku 60 opština povezano u taj sistem i da je cilj da u narednih mesec i po dana sve lokalne samouprave budu uključene u e-ZUP. Službenici u lokalnim samoupravama imaju određene standarde i obuke koje moraju proći, kao i “obavezu da ne smeju da traže od građana dokumenta”, ističe Jovanović.

Izvor: RTS

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,