N Central domination

Dodeljena jubilarna nagrada "Petar Damjanović" za najbolje projekte u mašinstvu

Nikola Lazić, student Mašinskog fakulteta iz Niša, pobednik je javnog nagradnog konkursa za najbolje studentske radove u oblasti mašinstva urađenim Autodesk Inventor Professional softverom. Konkurs “Petar Damjanović” ove godine proslavlja jubilej, s obzirom na to da je ove godine konkurs raspisan desetu godinu zaredom.

PCPress.rs Image

Stručna komisija, sastavljena od profesionalaca koji rade u kompaniji OSA i profesora sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, je dodelila nagrada Nikoli Laziću za rad pod imenom “Alat za ekstrudiranje energetskog bloka”, jer je, po njihovom mišljenju, predstavljao najinovativniji i najperspektivniji industrijski projekat.

Na drugom i trećem mestu, našli su se Miloš Đukić, student Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada, i Radovan Vukša, predstavnik Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa radovima “Roto-drljača” i “Alat za obradu lima”. Trojici finalista, plakete i nagrade u iznosu od 1.000 EUR za pobednika, i 500 EUR odnosno 300 EUR za drugo i treće mesto, uručili su predstavnici kompanije OSA, Željko Tomić, generalni direktor i Boris Damjanović, direktor razvoja. Pored zvanica iz akademskog sveta, svečanosti su prisustvovali i predstavnici poslovnog sveta iz proizvodne industrije.

Pročitajte i:  Prijatelji od početka: Željko Tomić, OSA

Pravo učešća na konkursu imali su svi studenti visokih škola i fakulteta u Srbiji koji su do 31. oktobra poslali rad na temu industrijskih mašina, uređaja i metalnih konstrukcija.

U okviru svečanosti, govorio je i gospodin Nenad Božić iz kompanije Vertex Star i predstavio način na koji u toj kompaniji koriste savremeni softver i metode za proizvodno mašinstvo na osnovu koje su ostvarili saradnju sa nekoliko velikih svetskih kompanija. Što je još važnije  Božić je prisutnim studentima dao vredne savete u vezi sa njihovim budućim zanimanjem.

Konkurs i nagrada “Petar Damjanović” nose ime po jedom od osnivača kompanije “OSA Računarski inženjering” koji je doprineo razvoju saradnje mašinstva i informatike u našoj zemlji i inostranstvu. Osim toga, on je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta, radio na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

Konkurs je osmišljen kao spona između predstavnika proizvodnih i mašinskih kompanija u Srbiji i najtalentovanijih mladih stručnjaka, te bismo iskoristili ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane kompanije iz industrije da nam se jave i preuzmu aktivnu ulogu u dolazećim godinama konkursa.

Pročitajte i:  Prijatelji od početka: Željko Tomić, OSA

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,