TrendMicro

Dronovi u Kini emituju bizarne poruke građanima

Mere zaključavanja koje su na snazi u Šangaju zbog Covid-a 19 opisane su kao „distopijske“ nakon što je snimljen dron koji govori stanovnicima da „kontrolišu želju svoje duše za slobodom“.

PCPress.rs Image

Covid-19 blokada

Najveći kineski grad stavljen je pod potpunu blokadu ranije ove nedelje, sa 26 miliona stanovnika kojima je zabranjeno da napuštaju svoje domove iz bilo kog razloga dok se vlada bavi dosad najvećom epidemijom Covid-19 u zemlji.

Sada je novi video koji je podeljen na platformi društvenih medija Weibo otkrio koliko su ograničenja postala stroga. Na snimku, koji za razliku od nekoliko drugih koji kritikuju zatvaranje, cenzori nisu uklonili, prikazuje stanovnike stambenog kompleksa kako izlaze na svoje balkone da pevaju i protestuju zbog nedostatka zaliha, u scenama koje podsećaju na one koje su viđene u Italiji pre dve godine.

Međutim, zajednički duh ubrzo je ugušen vladinim dronom, koji leti iznad stambenih blokova prenoseći poruku.

„Molimo vas da se pridržavate ograničenja Covida. Kontrolišite želju svoje duše za slobodom. Ne otvarajte prozor i ne pevajte“, navodi se u snimljenom saopštenju, prema Alis Su iz časopisa The Economist.

Pročitajte i:  Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

Stroge mere zatvaranja u Šangaju dovele su do toga da se stanovnici muče da naruče hranu, vodu i lekove, kojima se sada može pristupiti samo rezervisanjem isporuka koje vodi vlada, za koje se kaže da su sve retke zbog obima potražnje. Kao rezultat toga, u gradu su izbili retki protesti, a neki stanovnici izašli su na ulicu da se suoče sa policijom i pozvali na ukidanje pritvora.

Pored dronova i velikog prisustva policije, kineske vlasti koriste i druge tehnologije, uključujući svoj visokotehnološki sistem za nadzor, pa čak i pse robote, koji su viđeni kako lutaju ulicama sa megafonima na leđima i emituju poruke koje ohrabruju stanovnike da prate protokole.

Kina je nastavila da primenjuje strategiju „nulte Covid-ove“ tokom pandemije, koristeći blokade širom grada da bi suzbila epidemije. Međutim, epidemija u Šangaju nastavila je da raste uprkos oštrim merama na snazi, sa 20.000 slučajeva prijavljenih u gradu u četvrtak (7. aprila).

Izvor : Uniland

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,