Top50 Glas publike

Državljani Ugande plaćaju porez na korišćenje društvenih mreža

Stanovnici Ugande koji koriste društvene mreže će po novom zakonu biti prinuđeni da plaćaju poseban porez, što se tumači kao pokušaj vlade da ograniči slobodu na internetu.

PCPress.rs Image

Pored onih koji koriste WhatsApp platformu, porez će plaćati i korisnici Facebook-a i Twitter-a, a takse će se naplaćivati na dnevnom nivou, kako određuje kontroverzni zakon koji je predložen 31. maja. Predsednik Ugande, Yoweri Museveni, izjavio je da je ova mera bila neophodna kako bi se sprečilo širenje lažnih vesti, te dezinformacija, na pomenutim platformama, a istakao je da je državnim organima poznato ko širi poruke mržnje. On ovaj zakon vidi kao disciplinsku meru za neposlušne građane, a kritičari vlade kažu da se radi o pokušaju da se ućutka opozicija koja negoduje zbog toga što je Musevini još uvek na čelu države.

Naime, on je na vlasti već 32 godine, a nedavno je uticao na promenu zakona koji bi ga sprečavao da se ponovo kandiduje 2021. godine, a zbog starosne granice. Za građane koji zarađuju manje od jednog dolara dnevno, novi porez će predstavljati opterećenje koje bi moglo da utiče na to da odustanu od društvenih mreža, što znači da neće imati priliku da se informišu o onima koji kritikuju vladu.

Pročitajte i:  Musk: Twitter ima rekordan broj novih korisnika

PCPress.rs Image

Novi zakon bi trebalo da stupi na snagu u julu, te predstavlja deo rastućeg trenda u okviru kojeg vlade pokušavaju da utiču na slobodu govora, a naročito na internetu. Slični zakoni postoje i u Tanzaniji i Keniji, gde blogeri plaćaju veće poreze od običnih građana, te se za ono što se definiše kao dezinformacija plaćaju ogromne kazne.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,