TrendMicro

Dve umiruće zvezde očekuje nov život

PCPress.rs Image

 Astronomi su prošle nedelje otkrili neverovatan par belih patuljastih zvezda. One će se za nekoliko miliona godina sudariti i spojiti, što će dovesti do rađanja nove zvezde. Dve zvezde već su proživele svoj život. Prilikom stapanja, u suštini će se „ponovo roditi“.

Postoji sto milijardi zvezda u Mlečnom putu, ali poznato je samo nekoliko sistema belih patuljastih zvezda koje se stapaju. Novootkrivena binarna zvezda udaljena je približno sedam hiljada i osam stotina svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Kita. Sastoji se od dve patuljaste zvezde: jedne vidljive i druge, čije je prisustvo otkriveno kretanjem prve oko nje. Vidljiva zvezda teži oko sedamnaest odsto težine Sunca, a druga približno četrdeset tri odsto. Astromoni veruju da su obe sastavljene od helijuma.

Dve zvezde kruže jedna oko druge na udaljenosti od dvesta hiljada i dvesta četrdeset kilometara, pri brzini od četiri stotine trideset i dva kilometra u sekundi. Zato im je za jednu orbitu dovoljno samo trideset devet minuta. Budući da se obrću toliko blizu jedna druge, one stvaraju gravitacione talase. Ti talase doprinose da kruže sve bliže jedna drugoj. Za približno trideset sedam miliona godina, one će se sudariti i spojiti.

Pročitajte i:  James Webb teleskop ne menja ime

Neke patuljaste zvezde prilikom sudara eksplodiraju kao supernove. Međutim, da bi eksplodirale, moraju zajedno težiti četrdeset odsto više od Sunca. Ovaj par nema dovoljnu težinu da bi postao supernova, te će doživeti novi život.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,