BIZIT plus

Džinovska Tesla baterija uštedela milione Australiji

Kada je Elon Musk obećao da će njegova džinovska Tesla baterija da čuva električnu energiju za Južnu Australiju većina se smejala. Ipak, baterija se pokazala kao dobra opcija, uštedevši milione dolara.

Elon Musk Tesla baterija štednja struje u Australiji

Podatke o rezultatu rada Tesla baterije predstavila je kompanija Neoen koja je i vlasnik ovog sistema za sakupljanje električne energije. Kako je objavljeno, u toku prošle godine ova najveća litijum jonska baterija na svetu je donela uštedu od 40 miliona dolara.

Projekat je započet 2016. godine kada je vlada Južne Australije odabrala Teslu kao najboljeg ponuđača u konkurenciji 90 kompanija. Tesla je tada objasnila sistem:

Baterija će da pomogne u rešavanju nestašica struje, smanji promene napona i doprinese stabilizaciji sistema za vreme povećane potrošnje tokom leta. Na ovaj načoin će se podržati električna infrastruktura, pružajući električnu energiju za više od 30.000 kuća. To je približan broj domaćinstava koja su ostala bez struje tokom nestašica.

Tesla baterija se već (skoro) isplatila

Tesla sistem je koštao 66 miliona dolara što je mala investicija u odnosu na rezultat koji je ostvaren za samo godinu dana. Ukoliko se nastavi štednja u istom ritmu, baterija će se isplatiti za šest meseci.

Pročitajte i:  Nintendo više neće plaćati za integraciju na X-u

Baterija je u početku bila dočekana na nož, pa je tako autralijski ministar Matt Canavan uporedio Tesla bateriju sa Kim Kardashian. On je tvrdio da je baterija beskorisna i da je, poput Kim, “slavna samo zato što je slavna”. Sada se čini da baterija ipak ima svoju ulogu, a da je ministar ipak bio možda previše pesimističan.

Elon Musk je nakon ovog izveštaja sigurno zadovoljan jer je inače pod konstantnim pritiskom zbog svojih megalomanskih projekata. Jedan od takvih slučajeva su tunel u Los Anđelesu, razvijanje svemirskog turizma i putovanja na Mars.

Izvor: Electrek

 

Facebook komentari: