N Central domination

eInspektor: Online udarac na sivu ekonomiju i korupciju

Umesto pred šalterima i uz pomoć komplikovanih procedura i gomile obrazaca građani i predstavnici kompanija u Srbiji moći će da komuniciraju i prate rad i izveštaje inspekcija u potpunosti online. Sve ovo biće moguće zahvaljujući zahtevnom projektu eInspektor koji je danas svečano predstavljen u Klubu poslanika, a koji će do 2017. godine objediniti sve inspektorate i tako poboljšati njihovu efikasnost i transparentnost u radu.einspektor eUprava Srbija pcpress
Projekat eInspektor osmišljen je kao odgovor na rezultate istraživanja i anketa, koji su od 2011. do danas, sprovedeni na temu inspekcijskog nadzora u Srbiji, a koji, primera radi ukazuju na to da jedan turistički inspektor nadzire čak i do 300 subjekata.

Rezultati ukazuju i na nedovoljno poverenje u rad inspektora – 62% privrednika izjavilo je da siva ekonomija ima izuzetno negativan uticaj na njihovo poslovanje, dok samo trećina njih smatra da ih inspekcije efikasno štite od ovog problema. Skoro 60% privrednika smatra da inspekcije nisu dobro koordinisane, a čak 22% njih veruje da je privreda primorana da plati mito inspektoru. Oko 20% građana, takođe je ukazalo na problem korupcije u ovom sektoru.

Pročitajte i:  Komentar: Jeste li popisani?

Željko Ožegović, državni sekretar pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave izjavio je da čvrsto veruje da će eInspektor poboljšati rad inspekcijskog nadzora, i povratiti poverenje privatnika i građana u ovaj sektor.

Transparentno, brzo i jednostavno je naš i moto projekta eInspektor. Izuzetno smo motivisani da pažljivo prođemo kroz sve planirane korake, i da napravimo jednu funkcionalnu i modernu platformu koja će integrisati rad svih inspekcija, jer su one jedna od najbitnijih karika za postojanje snažne države koja je u stanju da se obračuna sa korupcijom na svim nivoima– izjavio je Ožegović.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu posebno se osvrnuo na činjenicu da će eInspektor po prvi put uspeti da umreži sve inspektorate.

Obezbedićemo im stalnu komunikaciju i stalnu razmenu podataka. Razvićemo sistem za racionalno obavljanje zadataka, što će uneti potpunu revoluciju i predstavljaće najveći udar na sivu ekonomiju. Zahvaljujući eInspektoru rad inspektorata će biti efikasniji i transparentniji, bez prostora za korupciju – istakao je Stojanović.

Projekat eInspektor biće sproveden tokom 2015, 2016. i 2017. godine, i imaće veliki značaj za dostupnost podataka o registraciji, javnim saglasnostima i prijavama, saradnju, usklađivanje i koordinaciju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,