BIZIT Seminar

Elon Musk napravio podmornicu za spašavanje dece na Tajlandu

Elon Musk je uporan u svojoj nameri da napravi podmornicu za spašavanje dece na Tajlandu. On je predstavio prototip podmornice koju ubrazno testiraju njegovi stručnjaci, iako je akcija spašavanja zarobljenih u pećini uveliko u toku. Kako tumačiti ove objave, kao deo iskrene želje da se pomogne ili samopromociju?

Ceo svet prati dešavanja na Tajlandu gde je nedavno krenulo spašavanje dečaka zarobljenih u pećini. Do sada ih je nekoliko već spašeno a najavljeno je da će se akcija nastaviti.  Odluka o spašavanju je ubrzana nakon najava o novim kišama koje mogu da potpuno blokiraju dalje pokušaje, što bi značilo da bi deca bila zarobljena u pećini naredna četiri meseca.

Verovatno je to razlog zašto je Elon Musk predstavio svoju ideju za spašavanje dece. Njegova ideja je da se uz pomoć mini podmornice, tačnije kapsule, dete sprovede do izlaza iz pećine. Njegov tim stručnjaka trenutno testira napravu u bazenu, simulirajući uske prolaze pećine na Tajlandu. Musk je proces testiranja objavio na Twitteru:

Pročitajte i:  Twitter Blue: Tvitovi dužine do 4.000 karaktera

Elon Musk promoviše sebe ili pokušava da pomogne?

Tajming objave je pomalo čudan, s obzirom da je spašavanje započeto, i to veoma uspešno. Velike su šanse da Muskova podmornica neće ići dalje od olimpijskog bazena u Los Anđelesu, ali to poznatog milijardera nije sprečlilo da svejedno objavi detalje jer kako kaže:”Čak iako ne bude od koristi sada, možda će biti u nekoj budućoj situaciji.”

Sama podmornica je ustvari modifikovan trup Falcon rakete, a dovoljno je lagana da je ponesu dva ronioca. Po Elonovim planovima, ona bi bila dovoljno mala da prođe kroz uske procepe pećine. Kako je najuži prolaz širok 38 centimetara u pećini, Musk je istakao da je podmornica široka 31 centimetar, što znači da bi eventualno najmlađi dečaci mogli da uđu u ovu cev. Šta će se dešavati dalje, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno je da svi žele da dečaci budu na bezbednom, pa čak i po cenu malo promocije.

Izvor: Twitter

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,