PC Press Studio

Elon Musk smanjuje roditeljsko odustvo zaposlenih

Elon Musk, izvršni direktor Twittera i poznata ličnost u tehnološkoj industriji, smanjio je roditeljsko odsustvo za svoje zaposlene sa 20 nedelja na samo 14 dana, prema internim dokumentima koje je pregledala tehnička reporterka New York Timsa. Dve nedelje plaćenog odsustva biće dopunjene kako bi se ispunili minimalni uslovi regiona u kome zaposleni rade. To znači da u većini država u kojima plaćeno odsustvo nije obavezno po zakonu, novopečene majke i očevi dobijaju samo dve nedelje odmora.

PCPress.rs Image

Ovaj potez je naišao na kritike sa različitih strana, uključujući neprofitnu grupu koja se zalaže za plaćeno odsustvo, bivše zaposlene i korisnike Twittera. Prema izveštaju Daily Mail, Dawn Huckelbridge, osnivačka direktorka plaćenog odsustva za sve, izjavila je da je „plaćeno odsustvo dokazano podsticaj za poslovanje i krajnji rezultat i spas za zaposlene porodice. Ali ova odluka je više dokaz da smo ne možemo se osloniti na privatni sektor da ikada reši ovaj problem – potreban nam je savezni program koji će garantovati plaćeno odsustvo za sve zaposlene ljude.”

Pročitajte i:  Musk će svedočiti u istrazi SEC-a o preuzimanju Twittera

Bivši zaposleni kritikuju

Bivša uposlenica Twittera koja je nadgledala odsustvo u SAD i uvela 20-nedeljnu politiku 2016, izrazila je razočarenje, rekavši da mi je „tako žao što čujem za neverovatne politike/programe koji se ukidaju“. Druga bivša zaposlena istakla je da će prema novoj politici dobiti samo dve nedelje odsustva uprkos tome što živi u državi koja ne zahteva od poslodavaca da obezbede slobodno vreme.

Smanjenje roditeljskog odsustva samo je najnoviji kontroverzni potez Muska od kada je preuzeo ulogu generalnog direktora Twittera. Iako promena utiče na samo mali broj zaposlenih, istakla je nedostatak federalne zaštite za plaćeno odsustvo u SAD.

Izvor: republicworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,