Elon Musk: Tesla ostaje javno preduzeće

Pre nekoliko nedelja Elon Musk je iznenada tvitovao da ima „obezbeđenu finansijsku pomoć“ i da će razmisliti o privatizaciji svoje automobilske kompanije za 420 dolara po akciji. Sada to možemo da zaboravimo, pošto je milijarder uveče 24. avgusta najavio u blogu da će Tesla za sada ostati javno preduzeće. Iako i dalje ostaju pitanja o okolnostima njegovog prvobitnog obaveštenja, Musk je rekao da je na osnovu razgovora sa akcionarima, upravnim odborom i kompanijama kao što je Morgan Stanley, zaključio da to nije pametan potez.

PCPress.rs Image

Nevezano za to, šest članova iz upravnog odbora Tesle objavilo je sopstvenu izjavu kojom se potvrdilo da je stvar zaključena i da su raspustili komisiju formiranu nakon pojavljivanja Musk-ovog tvita kako bi istražili privatizaciju kompanije.

U nizu povezanih tvitova koji objašnjavaju njegov postupak, Musk je rekao da želi investitorima da plati premiju, verujući da će razgovori sa Javnim investicionim fondom Saudijske Arabije podržati plan. Sada, iako plan više nije u igri, još uvek postoji istraga američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC), kao i tužbe koje su podneli investitori i sugestije da Musk možda nije osoba koja je najpogodnija za vođenje kompanije – što predstavlja stvari koje su potencijalno za brigu.

Ipak, za sada, Musk je završio svoj blog post rečima: „Idemo napred, nastavićemo da se fokusiramo na ono što je najbitnije: napraviti proizvode koji ljudi vole i koji će da naprave razliku za zajedničku budućnost na Zemlji. Pokazali smo da možemo da napravimo velike održive energetske proizvode, a sada moramo pokazati da možemo biti održivo profitabilni. Uz napredak koji smo napravili sa Model 3 vozilom, u poziciji smo da to uradimo i to je ono u šta ćemo tim i ja da usmerimo sve svoje napore.“ Barem za sada, Elon čak i ne tvituje o Tesli, već se fokusira na SpaceX i most koji je instaliran u kompleksu za lansiranje na Floridi.

Musk je na kraju tvitovao: „U razgovorima sa našim javnim investitorima, većina je podržavala optimizaciju za dugoročno kreiranje vrednosti u odnosu na kvartalne zarade, a to je takođe bio faktor da kompanija ostane javna.“

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,