TrendMicro

Energetska efikasnost uz Kućanaklik sistem

U prethodnim brojevima objasnili smo kako kompletno opremiti stan od 150 kvadrata da bude energetski efikasan i napomenuli šta svaki uređaj ponaosob radi. Ovom prilikom opisaćemo detaljno te uređaje i njihovu funkcionalnost u prikazanom domu.

Kuća na klik

Kao što se može primetiti na slici stana, korišćeni su sledeći uređaji: Tellstick Net, ACM‑1000, AWMD‑250, ASUN‑650, ABST‑604, AWST‑6000, APIR‑2150, Termo/Hygro senzor, AYCT‑102, HOME MONITOR.  Svi oni imaju neku funkciju u postizanju energetske efikasnosti.

Tellstick Net vam omogućava kontrolu i upravljanje vašim elektronskim uređajima s bilo koje lokacije u svetu. Potrebna vam je samo internet konekcija. Takođe, u stanju je da prima signale s kompatibilnih uređaja. U našem primeru, funkcionalnost fellStick Neta je da se konfigurišu događaji kojima bi se, na primer, u određeno doba dana i noći dizala ili spuštala roletna, čime se postiže efekat prisutnosti u stanu (idealna aplikacija da se odvrati provalnik dok niste kod kuće).

Za ovakvu vrstu aplikacije TellStick Net se kombinuje s prijemnikom ASUN‑650. Na primeru je postavljen Termo/Hygro senzor, njegova lokacija je u kuhinji, odmah iznad šporeta. On non‑stop meri temperaturu i vlažnost okoline u kojoj se nalazi. U kombinaciji s TellStick Netom uvek možete da proverite temperaturu oko šporeta i tako biti sigurni da niste nešto zaboravili na ringli.

Pročitajte i:  Uvodnik: IT bezbednost kao ključno pitanje

Sva kupatila opremljena su senzorom pokreta AWST‑6000 i bežičnim prekidačem ACM‑1000. Na ovaj način svetlo u kupatilu biće uvek uključeno kada uđete, a isklučiće se nakon izlaska. Ovakvom aplikacijom postiže se znatna ušteda električne energije jer se troši baš onoliko koliko je potrebno i ne postoji mogućnost da se zaboravi uključeno svetlo u kupatilu.

Plan1a

U svim sobama nalaze se senzori osvetljenja ABST‑604 koji na određenom nivou iluminacije (jačine svetlosti) uključuje ili isključuje rasvetu. Na taj način noću ne morate da uključujete svetlo svaki put kada uđete u određenu prostoriju, a takođe kao i kod kombinacije TellStick Neta i ASUN‑650 postiže se efekat prisutnosti u stanu.

U dnevnoj sobi postavljen je bežični multidimer AWMD‑250 i daljinski upravljač AYCT‑102. Njihovom kombinacijom dimuje se rasveta u dnevnom boravku. Kombinacijom TellStick Neta i AWMD‑250 možete upravljati preko mobilnog telefona ili tableta. Jednostavnim pritiskom na dugme, bez ustajanja, rasveta se može prilagoditi željenoj atmosferi (večera, romantika, film…).

Ispred ulaza nalaze se spoljni, bežični senzor pokreta APIR‑2150, bežični prekidač ACM‑1000 i HOME MONITOR kamera. Kombinacijom uređaja APIR‑2150 i ACM‑1000 svetlo se uključuje kada neko krene ka vratima, pa nema potrebe da tražite prekidač ili da ostavljate svetlo tokom cele noći. Kamera HOME MONITOR povezuje se preko rutera na internet a snimci se čuvaju na cloud serveru sedam dana besplatno. Kamera detektuje pokret, automatski pokreće snimanje i šalje korisniku snapshot na mail i notifikaciju na mobilni uređaj.

Pročitajte i:  RNIDS: Savremeni bezbednosni rizici

www.vucomm.rs

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,