Top50 Glas publike

Ericsson sinonim za inovacije u LTE tehnologiji

LTE je mobilna tehnologija koja je imala najbrži razvoj. Prema najnovijim podacima svetske asocijacije proizvođača mobilne opreme (GSMA), krajem jula 2013. u svetu je bilo 200 LTE mreža u 76 zemalja! Čak 106 mreža pušteno je u komercijalni rad u poslednjih 12 meseci. Ipak, moramo reći da je od toga preko 50% LTE pretplatnika u Americi
i 45% u Koreji i Japanu. Tek se očekuje ekspanzija LTE u Kini.

03_Ericsson01Ericsson je danas apsolutni svetski lider u LTE tehnologiji sa preko 110 potpisanih ugovora sa mobilnim operatorima na 6 kontinenata i preko 60 komercijalno aktivnih LTE mreža. Oko 40% svih LTE mreža ima Ericsson‑ovo rešenje u jezgru mreže (EPC), a među njima su i telekomunikacioni giganti AT&T, Verizon Wireless, NTT Docomo, Telia Sonera. Oko dve trećine LTE populacije pokriveno je Ericsson‑ovim baznim stanicama. Ericsson je, dakle, prisutan na svakom relevantnom mobilnom tržištu. Prema nedavno objavljenom online izveštaju (Ericsson Mobility Report 2013) očekuje se da broj LTE korisnika u svetu do 2017. godine nadmaši cifru od 1 milijarde, dok će pokrivenost svetske populacije LTE mrežom biti oko 60%.

Ericsson ima preko 110 000 zaposlenih i klijente u više od 180 zemalja u svetu. Kompanija je osnovana još 1876. godine. Ima sedište u Štokholmu, u Švedskoj. Prethodne 2012. godine njihov prihod je iznosio oko 33,8 milijarde dolara. Oko 40% današnjeg mobilnog saobraćaja prolazi kroz mreže sa Ericssonovom opremom koje opslužuju više od 2,5 milijarde mobilnih pretplatnika.

Pročitajte i:  Telekom Srbija i Ericsson demonstrirali 5G tehnologiju

03_Ericsson02Ericsson‑ov LTE sistem (4G) sadrži bazne stanice eNodeB, tzv. Evolved Packet Core mrežu i takozvani mobile backhaul. Ericsson podržava obe verzije LTE tehnologije: FDD (frequency division duplex) koja se primenjuje kod raspoloživog uparenog spektra i TDD (time division duplex) koja se primenjuje za neupareni spektar.

Performanse radio mreže (RAN) mobilnog operatora imaju veliki uticaj na troškove izgradnje i održavanja mreže (CAPEX i OPEX). Serija baznih stanica RBS 6000 kompanije Ericsson jedna je od najefikasnijih i najmoćnijih. U istoj radio jedinici podržane su sve tri mobilne generacije (GSM, WCDMA/UMTS, LTE), tako da je primena ovakvog multi‑standard radio rešenja isplativa i za budućnost (future‑proof). Zajednički radio modul moći će u budućnosti softverski da se konfiguriše (software‑defined), a strateški se radi i na povećanju kapaciteta i performansi procesiranja, što je ekstremno važno za velike brzine prenosa.

Ericssonov LTE Broadcast za mobile TV svuda

Na mnogim telekomunikacionim sajmovima ove i prethodne godine, Ericsson je u saradnji sa LTE operatorima uspešno demonstrirao svoje LTE broadcast rešenje, koje predstavlja kombinaciju tri nova video standarda eMBMS, HEVC i MPEG DASH. Ovo rešenje, zasnovano na distribuciji point‑to‑multipoint koja isporučuje isti sadržaj za više korisnika istovremeno, ima veliki potencijal i za servis provajdere i za korisnike. Naročito je pogodno za prenose uživo i video klipove na zahtev, jer usled dinamičke dodele resursa ne opterećuje LTE mrežu i pruža korisnicima odličan kvalitet i iskustvo TV Anywhere servisa. Tehnološki, ovo se postiže formiranjem „posebne“ mreže sa jedinstvenom frekvencijom (SFN – single frequency network), pri čemu se koriste samo pojedine ćelije u mreži, čime se može pokriti samo određeno područje, prema potrebama. Američki Verizon će ovo rešenje koristiti za pokrivanje stadiona i sportskih događaja.

Pročitajte i:  Ericsson i Apple okončavaju pravni spor u vezi sa patentima

Kao inovativna kompanija, Ericsson nastoji da iz svojih istraživanja iskoristi saznanja da video sadržaj već čini preko 50% mobilnog data saobraćaja i da gotovo 70% korisnika smartfonova gleda video sadržaje na svojim aparatima. Polovina tih smartfon korisnika gleda video kada je van kuće. U uslovima povećanog saobraćaja u određenim oblastima, da operatori ne bi morali da nadograđuju svoje mreže i da bi zadržali kvalitet, Ericsson je pronašao način za efikasniji način distribucije sadržaja pomoću LTE broadcast koncepta, čime je operatorima omogućio nove mogućnosti za zaradu kroz ovaj dodatak LTE mreži. Na svetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni ove godine, Ericsson‑ovo LTE Broadcast rešenje je proglašeno za najinovativniji LTE servis, a dobilo je nagradu i na svetskom LTE kongresu u Amsterdamu, u junu 2013. godine. To znači da Ericsson stalno pomera granice u mobilnim komunikacijama i da je vrlo posvećen mobile TV i multiscreen video servisima.

Nedavno, početkom avgusta, Ericsson je otišao i korak dalje – uspešno je pustio u rad svoju prvu komercijalnu LTE Advanced mrežu u Južnoj Koreji, a operator je LG U+. LTE‑A mreža omogućava bitske protoke do 150 Mbps, što je brže i od fiksnih broadband servisa.

Pročitajte i:  Telekom Srbija i Ericsson demonstrirali 5G tehnologiju

Ericsson je lider među LTE vendorima. U čemu je tajna Ericsson‑ovog uspeha u komercijalizaciji LTE?

Ericsson je ostvario prvo komercijalno korišćenje LTE rešenja u mreži najvećeg švedskog operatera Telia Sonera još u 2009. godini, a danas sa zadovoljstvom mogu da istaknem da više od 50% LTE pretplatnika u svetu koristi Ericsson LTE rešenja.

Ericsson ima najveći broj patenata iz oblasti mobilnih 2G, 3G i 4G mreža , a više od 25% patenata samo za LTE. Takođe, konstantno ulažemo u dalji razvoj i kvalitet ove tehnoligije. Ericsson LTE rešenja omogućavaju vrhunsku stabilnost, protok i minimalno kašnjenje na zadovoljstvo mnogobrojnih korisnika LTE mreža u svetu.

 

Koji je sledeći veliki korak u Ericsson‑ovom pristupu LTE tehnologiji?

Pre svega bih izvojila da je Ericsson lider u razvoju i implementaciji sledeće generacije 4G mreža – LTE Advanced tehnologije. Ericsson je ove godine pustio u mreži južnokorejskog operatora LG U+ LTE Advanced, a pre par dana je sa najvećim Australijskim operatorom Telstra, ostvaren prvi poziv u LTE Advanced mreži na kombinovanom frekvencijskom opsegu. Izdvojila bih i LTE Broadcasting, odnosno emitovanje digitalnog TV programa i video sadržaja putem LTE mreže. Ovo Ericsson‑ovo rešenje je već osvojilo dve prestižne svetske nagrade i doneće korisnicima kvalitetan TV i video sadržaj, gde god da se nalaze.

Saša Stamenković

(Objavljeno u časopisu connect 32)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,