Top50 Glas publike

EU ispituje rad TikTok-a

TikTok je postao tema rasprave u EU.

PCPress.rs Image

TikTok je dobio mnogo kritika u poslednjih nekoliko meseci. Komesar FCC ga je označio kao „neprihvatljivim bezbednim rizikom“ a Kancelarija poverenika za informacije smatra da prikuplja podatke o ljudima na nezakonit način.

Evropska komisija je pokrenula postupak ispitivanja TikToka na osnovu prenosa podataka građana EU u Kinu i oglašavanja koje je usmereno ka maloletnim licima. Takođe istražuje da li kompanija posluje u skladu sa Opštim uredbama o zaštiti podataka.

Prema nekim podacima do kojih su došli članovi Evropske komisije Kina ima pristup podacima američkih korisnika TikToka. Ovi članovi su pokazali zabrinutost kada je u pitanju bezbednost podataka građana EU.

EU i SAD se ponašaju tipično očekivano i licemerno. EU ima sasvim malo problema i može da se sada bavi temama TikToka. Odnosno ova tema je trebala da bude odavno zatvorena, ali je povlačila pitanje ličnih interesa, novčanih i drugih „nagrada“ za čutanje o radu Facebooka, Google, Vibera i mnogih drugih. Sasvim je sada već i sigurno i poznato da sve društvene platforme sakupljaju i trguju podacima korisnika. Svim podacima i imaju gotovo sve naše podatke. Ne samo TikTok, već sve druge aplikacije koje koristimo.

Pročitajte i:  Pojedini univerziteti zabranili TikTok u svojim kampusima

Zašto je sada problem da Kina poznaje naše ponašanje, koje već poznaje, to nije neka novina. TikTok nije počeo da se koristi juče, već je jedna od najpopularnijih mreža već godinama. Samo po sebi nije neki problem. Već se javlja potreba za novo usmeravanje ka neprijateljima koji ruše našu bezbednost.

Ukoliko je zaista važna zaštita naših podataka i korisnika – zašto se jednostavno ne zabrani rad takvim mrežama?

Izvor: malwarebytes.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *