BIZIT plus

EU kaznila TikTok sa 368 miliona dolara zbog kršenja zakona o privatnosti

Vodeći regulator EU kaznio je TikTok sa 368 miliona dolara zbog kršenja zakona o obradi ličnih podataka dece.

PCPress.rs Image

Po prvi put TikTok je kažnjen u EU zbog kršenja privatnosti podataka. Poslednjih nekoliko godina, TikTok je rapidno postao popularan među tinejdžerima širom sveta. Međutim, u periodu od 31. jula 2020. do 31. decembra 2020. godine ova platforma je izvršila brojne prekršaje zakona o privatnosti u Evropskoj Uniji.

Istraga je pokazala da se kršenje u najvećoj meri odvijalo prilikom registracije. U procesu registracije nalog je automatski bio javan, tako da su svi korisnici mogli da gledaju i komentarišu snimke korisnika. EU je zahtevala da aplikacija ponudi primarna podešavanja sa zaštitom privatnosti, a javno dostupni nalog se ostvaruje tek nakon odobrenja korisnika.

EU je ukazala da su podešavanja predstavljala rizik za decu mlađu od 13 godina koja su dobila pristup platformi iako im pristup nije dozvoljen. Istragom je utvrđeno da funkcija „porodičnog uparivanja“ koja je dizajnirana kako bi roditelji mogli da upravljaju podešavanjima, nije bila dovoljno adekvatna. Odnosno roditelji nisu mogli da imaju pristup u razmeni poruka za korisnike uzrasta od 16 i 17 godina, ukoliko im korisnici nisu dozvolili pristup. To je podstaklo tinejdžere na opcije kao što su „stroga privatnost“ prilikom prijavljivanja i objavljivanja video zapisa. Na ovaj način roditelji su bili sprečeni da prate aktivnosti svoje dece.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Potparol TikToka je izjavio da se ne slaže sa odlukom a posebno ne sa visinom kazne. On je ukazao da većina kritika nije relevantna i da treba u obzir uzeti sve mere koje su uvedene početkom 2021. godine odnosno nekoliko meseci pre početka istrage. Naime, u novembru 2020. godine TikTok je poboljšao funkcije roditeljskog nadzora i promenio podrazumevanu postavku za sve registrovane korisnike mlađe od 16 godina u „privatno“ tokom januara 2021. godine.

TikTok je saopštio da planira i dalje da ažurira svoje materijale o privatnosti kako bi razlike između javnih i privatnih naloga bile jasnije.

Izvor: aljazeera.com

Facebook komentari: