BIZIT plus

Tesla je dobila 160 miliona dolara finansijske podrške od EU za proširenje Supercharger mreže

Sredstva će biti iskorišćena za instalaciju i nadogradnju skoro 7.200 Supercharger stanica. EU obezbeđuje 352 miliona eura kako bi podržala infrastrukturu za zeleni transport. Tesla dobija značajan deo tog novca. Prema spisku projekata EU, poljska i italijanska odeljenja kompanije će primiti ukupno 148,72 miliona eura kako bi instalirala ili nadogradila 7.198 Supercharger stanica u 22 zemlje.

PCPress.rs Image

Tesla je nedavno postavila 10.000. pojedinačnih Supercharger priključaka

“Projekat ima za cilj postavljanje 6.458 stanica za punjenje (snage 250 kW) za lak teretni transport. Stanice će biti postavljene na 613 lokacija u 16 zemalja. Projekat obuhvata kako postavljanje novih stanica, tako i zamenu postojećih zastarelih stanica za punjenje koje ne zadovoljavaju zahteve u smislu kapaciteta punjenja i dostupnosti”. Takođe, slične stanice će biti postvaljene i u poljskom odeljenju Tesle kao i u šest drugih zemalja.

Rok za prijave za projekat je bio do 13. aprila 2023. godine. EU je objavila sve uspešne ponude. Projektom se obuhvata veliki deo Evrope. Međutim, još nema puno detalja o razgraničenju novih stanica ili nadogradnjama. Veći deo sredstava mogao bi biti usmeren na unapređenje Tesla Supercharger V4 punjača, koji pruža izlaznu snagu od 350 kW, u odnosu na prethodni model snage 250 kW.

Pročitajte i:  Evropa ponovo protiv Apple-a

Tesla je nedavno postavila 10.000. pojedinačnih Supercharger priključaka u EU. Takođe, kompanija do sada ima ukupno 875 stanica.

Raspodela po vodećim zemljama:

Nemačka 143, Francuska 123, Velika Britanija 100, Norveška 95, Švedska 65, Italija 59, Španija 50, Holandija 39, Austrija 27 i Švajcarska 27.

Iako je reč o značajnom procentu finansiranja za jednu kompaniju, odluka EU deluje logično. Druge automobilske kompanije, uključujući Ford, GM, Volvo i Mercedes, su saopštile da će preći na Teslin standard za punjenje u Severnoj Americi (NACS). Kompanije su postigle dogovore sa Teslom za korišćenje njenih Supercharger stanica. To znači da će mnogi vozači moći da pristupe Teslinoj mreži. Početkom 2021. godine, Tesla je otvorila svoju mrežu za sve korisnike električnih vozila na određenim Supercharger stanicama u Holandiji, Francuskoj i Norveškoj.

EU je odobrila ukupno 26 projekata. Većina tih projekata je posvećena stanicama za punjenje električnih vozila. Nekoliko projekata se odnosi na razvoj i implementaciju infrastrukture za punjenje vodonika. “Naša investicija od 352 miliona eura se odnosi na ulaganje za izgradnju 12.000 EV stanica za punjenje, 18 stanica za punjenje vodonika i elektrifikaciju luka i aerodroma, uključujući luku Roterdam i 37 španskih aerodroma”, izjavila je evropska komesarka za transport Adina Vălean.

Pročitajte i:  CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: