Apple je odbio da vrati Fortnite u App Store

Apple je saopštio da neće vratiti Fortnite u svoju prodavnicu sve dok se ne okonča pravna bitka sa proizvođačem video igre, Epic Games.

PCPress.rs Image

Apple vs Epic, saga se nastavlja

Advokat kompanije Apple je dao saopštenje prošle nedelje da se Fortnite neće vratiti u App Store niti će biti dostupna za iPhone. Ovo saopštenje je odgovor na zahtev Epic Games da igrica ponovo bude dostupna.

Tenzije su uzvrele i nakon višemesečne sudske bitke između ove dve kompanije oko Apple-ovih pravila za App Store. Fortnite, kao jedna od najpopularnijih igrica očigledno se neće vratiti na iOS uređaje sve dok se ne okonča ovaj proces, koji bi mogao da traje i do pet godina.

Sud u Kaliforniji presudio ovog meseca da Apple ne može da zabrani programerima aplikacije da usmeravaju korisnike na opciju plaćanja izvan App Store. Međutim, presuda je odbacila optužbu da je proizvođač iPhone monopolista i ukazala da Apple ima prava da ukloni Fortnite sa svojih uređaja. Epic je uložio žalbu na ovu presudu.

Problemi za Apple i Google?

Apple je izbacio Fortnite iz App Store avgusta prošle godine zbog kršenja pravila o plaćanju u aplikaciji. Naime, ova video igra je ponudila alternativni način plaćanja. Nakon čega je Epic Games tužio Apple.

Epic Games je optužio Apple da zauzima stav monopliste jer im je ukinuo pristup stotinama milionima korisnika i da je na taj način prekršio pravila o slobodnoj konkurenciji. Apple se branio argumentum da iPhone dozvoljava određenom broju uređaja da koriste Fortnite. Epic Games nije zadovoljan presudom pa je uložena žalba. Sličan pravni process Epic Games vodi i sa Google-om.

Izvor: CNN

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,