BIZIT 23

Evropa ima plan za borbu protiv zlostavljanja dece na internetu.

Kritičari strahuju da bi to moglo narušiti privatnostPredloženi zakon bi omogućio zemljama EU da traže od sudova da nalože kompanijama kao što su Facebook matična kompanija Meta i Apple da implementiraju sisteme koji mogu da otkriju materijal o seksualnom zlostavljanju dece na njihovim platformama.

PCPress.rs Image

Biće osnovan novi centar EU za seksualno zlostavljanje dece radi sprovođenja mera. EU centar će održavati bazu podataka sa digitalnim „indikatorima“ sadržaja seksualnog zlostavljanja dece koje prijavi policija. Slično je sistemu koji je prošle godine predložio Apple.

Komesarka EU za unutrašnje poslove je taj plan nazvala „revolucionarnim predlogom“ koji bi Evropu učinio globalnim liderom u borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece na internetu.

Do toga dolazi nakon što je EU prošlog meseca dogovorila značajna pravila koja zahtevaju od tehnoloških kompanija da brže uklone govor mržnje i drugi nezakonit sadržaj sa svojih platformi.

Katastrofa privatnosti

Aktivisti za privatnost strahuju da bi novi zakon EU mogao potkopati end-to-end enkripciju, koja šifrira poruke na takav način da ih može vidjeti samo primalac.

Pročitajte i:  Kako da uklonite svoju Gmail adresu s neželjenih web sajtova

Oni napominju da ne postoji način da se uradi ono što predlog EU nastoji da uradi, osim da vlade masovno čitaju i skeniraju korisničke poruke jer ako to postane zakon, predlog bi bio loš katastrofa za privatnost korisnika ne samo u EU već i širom sveta.

Kreatori politike sa obe strane Atlantika dugo su se borili sa tehnološkim divovima oko potencijalne zloupotrebe šifrovanih servisa za razmenu poruka kao što su WhatsApp i iMessage. Nekoliko vlada poziva na takozvana „backdoors“, koja bi im omogućila da zaobiđu kontrolu privatnosti.

„Radujemo se saradnji sa EU na informisanju zakonodavnog procesa o tome kako obezbeđujemo bezbednost dece, kako van mreže tako i na mreži“, rekao je portparol Meta za CNBC.

„Važno je da sve usvojene mere ne potkopavaju end-to-end enkripciju koja štiti bezbednost i privatnost milijardi ljudi, uključujući decu.

‘Tehnološki neutralan’

Iako je Brisel rekao da su predložene obaveze „tehnološki neutralne“, upozorava se da bi posledice izostavljanja end-to-end enkripcije iz zahteva bile „teške“ za decu.

Pročitajte i:  Gmail traži da aktivirate Enhanced Safe Browsing funkciju

Američki Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu procenjuje da će više od polovine njegovih izveštaja o eksploataciji dece nestati sa end-to-end enkripcijom, ostavljajući zloupotrebu neotkrivenom.

Ali aktivisti za privatnost veruju da bi mere za uništavanje šifrovane komunikacije bile neefikasne.

Međutim, zagovornici zakona kažu da je to neophodan korak ka iskorenjivanju zlostavljanja dece na internetu.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,