Facebook cenzuriše barokne slike

Facebook cenzuriše sve što vidi a da ima minimalni prizvuk golotinje, iako je reč o barkonim slikama izuzetne umetničke vrednosti. U ovom slučaju flamanski slikar iz XVI veka, Peter Paul Rubens, našao se na meti Facebook cenzora.

Iako Mark Zuckerberg voli da se hvali kako su ozbiljno shvatili cenzuru, to je po svemu sudeći pogrešno usmereno. Umesto da se bavi ekstremističkim organizacijama koje bez problema imaju svoje Facebook stranice, cenzori su se uhvatili klasičnih slikara i njihovih dela na kojima se nalaze naga tela. Takva blasfemija se naravno ne može pojaviti na ovoj uglednoj društvenoj mreži, tako da je usledila cenzura.

Uklanjanje slika i blokiranje oglašavanja sa njima prilično je Belgijancima, tačnije Flandrijskoj turističkoj organizaciji koja se našla u problemu kada je Facebook uklonio njihov oglas koji prikazuje sliku “Spuštanje sa krsta” na kome je Isus Hrist prikazan golih prsa. To je bilo dovoljno da se aktivira alarm u Facebooku i da se zabrani ova moralno diskutabilna slika. Malo je reći da su svi (koji nisu roboti ili cenzori u Facebooku) bili šokirani.

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Facebook cenzuriše bez razmišljanja

Belgijancima je ostalo samo da upute otvoreno pismo Marku Zuckerbergu i skrenu mu pažnju na besmislenost zabrane. Uz to, snimili su i skeč gde “društvena policija” brani ljudima u muzeju da gledaju slike sa “golotinjom” kako bi ih zaštitili od moralnog posrnuća.

Po ko zna koji put Facebook je pokazao kako i dalje ne razume koncept cenzure, zabranjujući klasična umetnička dela umesto mnogo opasnijih stvari. Facebook još uvek nije dao zvanični odgovor na ovaj banalni problem. Ipak, upravo se na ovom slučaju vide sve manjkavosti kontrole sadržaja, što je bila jedna od kritika na račun Zuckerberga. Postoje mnogo veći problemi na ovoj društvenoj mreži od golih Venera, Isusa i Davida.

Izvor: BBC

Facebook komentari: