BIZIT 2022

Legenda Commodore 64 se vratila u vidu THEC64 Mini

Jedan od najpoznatijih klasičnih 8-bitnih računara, na kojima su mnogi od starijih „zaluđenika“ napravili svoje prve kompjuterske korake – Commodore 64, ponovo je dostupan u prodaji. Ovog puta u pitanju je rimejk legendarnog kompjutera nazvan THEC64 Mini.

Epitet „Mini“ dobio je zato što je upola manji od originala. Mini Commodore 64 dolazi sa 64 preinstalirane igre među kojima se nalaze i nekada mega-popularni Boulder Dash, Pitstop II, California Games, Uridium… Naravno, ovde se ne radi o običnoj kopiji legende, već je ona i malo unapređena po pitanju hardvera. Na primer, računar poseduje dva USB porta, preko kojih je moguće povezati džojstike za zabavu u društvu, ili eksternu tastaturu za lakše programiranje i kontrolu računara. Za tako nešto korisnicima je na raspolaganju C64 BASIC. Takođe, unapređena je i grafika koja sada podržava 720p rezoluciju preko HDMI kabla, ali zadržavajući stari šmek u vidu 4:3 odnosa stranica. Za razliku od originala, THEC64 Mini dozvoljava snimanje progresa u igrama, a podržan je i softverski update preko USB fleš diska (što nam govori da će u budućnosti biti dostupne i još neke od igara).

Pročitajte i:  Najprodavaniji računar svih vremena: Commodore 64 navršava 40 godina

Ovaj računar je već dostupan u Evropi po ceni od 64 €, dok će u Americi biti pušten u prodaju 9. oktobra i koštaće 70 USD.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,