BIZIT plus

FDA stopira planove Neuralinka

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) navela je “desetine” bezbednosnih pitanja koja se moraju rešiti pre nego što kompanija nastavi dalje.

PCPress.rs Image

“Ljudski mozak nije igračka”

Uprkos ponovljenim i smelim tvrdnjama Elon-a Musk-a, izgledi Neuralinka za ispitivanje na ljudima ostaju blokirani za sada. Kompaniji je uskraćena autorizacija od strane FDA 2022. godine za sprovođenje ispitivanja na ljudima. Kompanija je koristila iste uređaje koji su se koristili na svinjama i na kraju ubili te svinje.

“Glavni bezbednosni problemi uključivali su litijumsku bateriju koji koristi uređaj. Postoji opasnost da se  male žice implantata prošire u druge oblasti mozga. Takođe, tu su i pitanja o tome da li i kako se uređaj može ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva”, naveli su neki od sadašnjih i bivših zaposlenih u Neuralink-u.

FDA brine sistem sa baterijom i novim mogućnostima transdermalnog. Agencija traži uverenje da je “malo verovatno da će baterija pokvariti”. Ako dođe do problema sa baterijom, pražnjenje električne struje ili toplotne energije iz pakovanja moglo bi da sprži okolno tkivo.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Takođe, FDA je veoma zabrinuta zbog potencijalnih problema ako bi uređaj trebalo da bude uklonjen, bilo radi zamene ili nadogradnje, zbog male veličine električnih vodova koji se protežu u pacijentu. Ti kablovi su toliko mali i delikatni da postoji rizik da se prekinu tokom uklanjanja (ili čak tokom redovne upotrebe). Zatim, može da se dogodi da ostanu u drugim delovima mozga gde bi mogli da se zaglave.

Tokom Neuralink-ovog događaja prošlog novembra, Musk je samouvereno tvrdio da će kompanija obezbediti odobrenje FDA „u roku od šest meseci“. Ispostavilo se da je ta procena tačna koliko i njegova nagađanja kada bi Cybertruck konačno mogao da uđe u proizvodnu fazu. „On ne može da shvati da ovo nije auto“, rekao je jedan zaposleni iz kompanije. „Ovo je ljudski mozak. Ovo nije igračka.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari: