Firefox postavio novu enkripciju u SAD

U SAD-u je konačno na svim Mozilla Firefox pretraživačima uključena enkripcija podataka, i to podrazumevano, saopšteno je iz ove kompanije. To znači da će korisnici biti zaštićeniji, i da neće moći svako da vidi šta korisnici posećuju. Na ovu vest su reagovale i bezbednosno obaveštajne službe iz Velike Britanije, koje se sa takvim koracima ne slažu.

firefox postavio enkripciju

Mozzila Firefox ne odustaje od privatnosti korisnika

Od danas, Mozilla će šifrirati deo internetskog saobraća koji se obično šalje preko nekodirane tekstualne veze i koja omogućava drugima da vide koje web stranice posećujete, čak i kada je vaša komunikacija sa samom web stranicom šifrirana uz pomoć HTTPS-a. Iz kompanije ističu da su oni prvi na svetu koji će podrazumevano podržavati novi standard, a uvodiće ga u narednim nedeljama postepeno kako bi bili sigurni da sve funkcioniše dobro.

Proces šifriranja je jednostavan. Kada korisnik unese veb lokaciju u adresnu traku, pretraživač prvo koristi pretragu DNS-a kako bi odveo korisnika do željene adrese. DoH je šifriranje koje će ove podatke sakrivati, radi privatnosti samih korisnika. Iz Mozille najavljuju da DoH neće zaustaviti prikupljanje ovih podataka, jer to izgleda nije moguće, ali će svakako otežati put velikim kompanijama da prate interesovanja korisnika na internetu.

Pročitajte i:  Mozilla je napustila Onerep 

Velike organizacije za zaštitu dece, ali i neke obaveštajne službe protiv su ovog koraka na koji se Mozilla odlučila. U Velikoj Britaniji ovoga neće biti, jer se sa tim velika većina ne slaže. I drugi pretraživači prihvatili su ovaj standard, kao što su Google Chrome, Chromium, Edge i Brave, ali kod njih DoH nije podrazumevan i potrebno je da sami manuelno podesite njihovu postavku kako bi radili.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,