BIZIT plus

Ford otvara fabriku električnih vozila sledeće generacije u Nemačkoj

Nova fabrika u Kelnu proizvodiće 250.000 električnih vozila svake godine.

PCPress.rs Image

Ford je otvorio novi proizvodni pogon električnih vozila u Kelnu. Ovaj potez je deo napora američkog proizvođača automobila tako da cela evropska linija putničkig vozila bude potpuno električna do 2030. godine.

Kompleks je otvoren daleke 1930. godine, a poslednje dve godine Ford je uložio 2 milijarde dolara kako bi rekonstruisao objekat u proizvodni centar za EV. Centar u Kelnu proizvodiće Fordove nove generacije električnih vozila, od kojih će prvi biti električni Explorer, a zatim sportski krosover koji tek treba da bude imenovan.

Očekuje se da će fabrika proizvoditi preko 250.000 vozila godišnje, što je veliki deo Fordovog cilja da proizvodi dva miliona električnih vozila širom sveta svake godine do kraja 2026. godine.

Kao prva Fordova fabrika za sklapanje sa neutralnom emisijom ugljenika, kompanija ima za cilj da postigne neutralnost ugljenika u svojim evropskim operacijama – uključujući objekte, logistiku i dobavljače – do 2035. godine.

„Ovo postrojenje će sada biti jedno od najefikasnijih i ekološki odgovornih fabrika u čitavoj industriji.“ – rekao je izvršni presednik Bill Ford, praunuk osnivača kompanije Henrija Forda koji je prvi otvorio fabriku pre više od 90 godina.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Pored svojih akreditiva za održivost, „najsavremeniji“ EV centar koristi mašinsko učenje, autonomne transportne sisteme, robotiku i proširenu stvarnost kako bi poboljšao efikasnost proizvodnje. Prošle godine, Ford planira da uvede tri nova električna putnička vozila i četiri nova električna komercijalna vozila u Evropi do 2024. godine i da planira da proda više od 600.000 EV u regionu do 2026. godine.

Prodaja električnih vozila u Evropi dostiže rekordne nivoe, a Ford nije jedini proizvođač automobila koji otvara megafabrike EV na kontinentu. Prošle godine Tesla je otvorio jednu u Berlinu, koja proizvodi pola miliona električnih vozila godišnje, a Volvo gradi novu fabriku u Slovačkoj.

Izvor: thenextweb.com

Facebook komentari: