Ford testira ‘magične’ semafore za vozila hitne pomoći

Ford testira novu tehnologiju semafora koja bi potencijalno mogla spasiti živote. Trenutno se testira u Ahenu u Nemačkoj, nova tehnologija može da otvori semafore za vozila hitne pomoći kao što su policijska kola i kola hitne pomoći. Na taj način će vozila hitne pomoći imati zelenu stazu do željenog odredišta.

PCPress.rs Image

„Razmena podataka između automobila, vozila hitne pomoći i semafora u realnom vremenu pomoću najnovije tehnologije mobilnih telefona čini drumski saobraćaj bezbednijim i efikasnijim“, rekao je Mihael Rajnarc, direktor potrošačkih usluga i inovacija u Vodafon-u Nemačka. „Inteligentna kontrola semafora pomaže u spasavanju života kada je svaka sekunda važna i smanjuje nepotrebno vreme čekanja i smanjuje emisiju CO2.“

Kako to funkcioniše?

U testiranju je korišćen put sa osam uzastopnih semafora, a zatim još dva dela sa tri uzastopna semafora. Testno vozilo Ford Kuga opremljeno predajnicima je tada predstavljalo vozilo hitne pomoći u različitim scenarijima.

Kada je vozilo imalo ulogu automobila za hitne slučajeve, Kuga je mogla da pošalje podatke na semafor da ostane ili upali zeleno . Ne samo da bi ovo moglo pomoći vozilima hitne pomoći da brže stignu do mesta, već bi ih takođe sprečilo da prolaze kroz crvena svetla – eliminišući rizik od sudara sa drugim saobraćajem.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

PCPress.rs Image

Može li raditi za normalne automobile?

U normalnim uslovima, ista tehnologija C-V2Ks može da se koristi za usporavanje automobila pre crvenog svetla, smanjujući naglo kočenje, a istovremeno im omogućava da nastave da se kreću dok se ne upali zeleno. Na taj način, vožnja bi trebalo da bude efikasnija jer ima manje zaustavljanja .

Kada će se to dogoditi?

Na projektu je radjeno od januara 2020. do ovog meseca, ali Ford za sada nije objavio nikakve detalje o daljim ispitivanjima ili javnom uvođenju.

Izvor: carmagazine.co.uk

Facebook komentari: