ASUS ROG Flow

Francuska vrši pritisak na Apple

Francuska ovih dana vrši pritisak na kompaniju Apple da dozvoli da njihova nadolazeća aplikacija za praćenje kontakata između ljudi zbog Korona virusa radi u pozadini na iPhone uređajima, bez da se ugrade mere privatnosti koje je ova američka kompanija već isplanirala. Francuski ministar je potvrdio da su podneli ovaj zahtev.

francuska ograničava apple

Apple & Google rade na aplikaciji

Po Francuzima, aplikacija bi prikupljala više informacija o vlasnicima uređaja nego što Apple i Google to žele da dozvole. Neki stručnjaci kažu da to nema smisla, i da Apple nema razloga da pristaje na ovakav zahtev, jer bi to otvorilo vrata i za druge države i njihove zahteve, što bi imalo dalekosežnije posledicu po samu aplikaciju i korišćenje. Dakle, ovo definitivno nije u interesu kompanije Apple, pa se očekuje da oni odbiju zahtev.

Apple & Google najavili su kreiranje zajedničke aplikacije, odnosno API-ja, uz pomoć kog bi se moglo pratiti kretanje Korona virusa. On bi pravio zapis svaki put kada se dva ili više korisnika sretnu u toku dužeg vremenskog perioda. Ako se za nekog od njih zna da je bio u kontaktu sa zaraženim od Korona virusa, onda će drugi korisnici biti upozoreni da treba da se izoluju i testiraju na ovaj virus. Sve ovo bi praktično funkcionisalo uz pomoć Bluetooth signala. Najveći izazov ovih dana jeste kako sačuvati privatnost korisnika, ali opet i pomoći ljudima da saznaju da li su bili u kontaktu sa nekim ko je potencijalno zaražen od virusa COVID-19. Ostaje nam da sačekamo i vidimo kako će sve to funkcionisati.

Pročitajte i:  AI upotrebljen za "predviđanje sledećeg koronavirusa"

Izvor: BBC

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: ,