BIZIT plus

Francuska zabranjuje TikTok i Twitter na telefonima vladinih službenika

Francuska je zabranila TikTok i Twitter na telefonima vladinih službenika, a zabranu će pratiti francuska agencija za sajber bezbednost.

PCPress.rs Image

Još jedna zabrana za TikTok

Francuska je objavila da zabranjuje rekreativnu upotrebu TikToka, Twittera, Instagrama i drugih aplikacija na telefonima državnih službenika zbog zabrinutosti nedovoljnih mera bezbednosti podataka. Ovaj potez prati slična ograničenja za upotrebu TikToka u demokratskim državama zbog straha od kineskih bezbednosnih „napada“.

Francuski ministar za javnu upravu istakao je da rekreativne aplikacije nisu dovoljno bezbedne da bi se koristile u državnim administrativnim uslugama i mogu da predstavljaju rizik po podatke. Zabranu će pratiti francuska agencija za sajber bezbednost.

SAD, Velika Britanija i EU su zabranile TikTok na vladinim telefonima.

Ovakve zabrane sve više liče na priče o vrtićima. Postavlja se pitanje zašto bi na vladinim ili bilo kojim drugim službenim telefonoma postojale aplikacije za „rekreaciju“? To pokazuje stav službenika i cele administracije prema svojim dužnostima.

Ovakve zabrane su sa druge strane apsurdne. Ne samo da takve aplikacije nisu nikada trebale da postoje na državnim telefonoma nego se postavlja pitanje svrhe sadašnje zabrane. Ukoliko TikTok prikuplja podatke, što najverovatnije i čini kao i sve druge aplikacije, do sada su svi podaci već skupljeni. Ništa posebno novo se neće dogoditi ukoliko sada prestanu da ih prikupljaju. A u ovom slučaju se postavlja pitanje bezbednosti mejlova, Google pretraživača itd.

Pročitajte i:  Kad notifikacije podsećaju na ono što želimo da zaboravimo

Drugo važno pitanje koje sada možemo da postavimo je kako će se zvaničnici obraćati putem društvenih mreža? U kojoj meri možemo smatrati nekoga za ozbiljnog lidera, autoritet ili nekoga ko je sposoban da obavlja javne dužnosti ukoliko nam se obraća putem društvenih mreža? Kako smo do sada navikli da živimo u atmosferi cirkusa i da se kroz društvene mreže formiraju politička mišljenja kako sada bez TikToka i Instagrama?

Izvor: zeenews.india.com

Facebook komentari: