BIZIT plus

Velika Britanija zabranjuje TikTok na vladinim uređajima

Slično kao i u drugim državama, zvaničnici su kao razlog naveli zabrinutost za bezbednost.

PCPress.rs Image

Zabrana kao mera predostrožnosti

Velika Britanija je postala najnovija država koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima. Mera zabrane stupa na snagu odmah nakon bezbednosne revizije koju su naložili ministri. Ovaj potez je deo širih ograničenja za aplikacije trećih strana na državnim uređajima.

„Bezbednost osetljivih vladinih informacija mora biti na prvom mestu. Shodno tome zabranjujemo ovu aplikaciju na vladinim uređajima“, rekao je kancelar Lancaster Oliver Dowden.

Dowden je napomenuo da je ovo mera predostrožnosti. „Znamo da već postoji ograničena upotreba TikTok-a u vladi, ali ovo je takođe dobra sajber higijena“, rekao je Dowden.

Zabrana ima za cilj da zaštiti osetljive podatke na državnim uređajima, kao i da spreči prikupljanje podataka o lokaciji. Nove mere se ne odnose na lične uređaje koji pripadaju državnim službenicima i ministrima. Pored toga, vlada Velike Britanije će dozvoliti svom osoblju da koristi aplikaciju treće strane na zvaničnom uređaju samo ako je na listi koja je odobrena.

Pročitajte i:  TikTok pojačava borbu protiv lažnih vesti

Postojaće ograničen izuzetak kada je TikTok potreban na državnim uređajima iz operativnih razloga, rekao je Dowden. Ovi izuzeci će se odobravati od slučaja do slučaja a sigurnosne mere će morati da budu na snazi.

Kina bi mogla da dobije pristup podacima korisnika

Vlada je napomenula da ljudi treba da budu svesni politike podataka svake aplikacije. TikTok zahteva od korisnika da daju dozvolu aplikaciji za pristup određenim informacijama sačuvanim na telefonu ili tabletu, kao što su podaci o geolokaciji i kontaktima. Zvaničnici navode da su zabrinuti kako se ovi podaci mogu koristiti.

Lideri mnogih zemalja i država izrazili su zabrinutost da bi Kina mogla da dobije pristup podacima stanovnika ili zvaničnika preko TikTok-a. ByteDance, kompanija koja je vlasnik TikTok-a, ima sedište u Pekingu. Mnoga zakonodavna tela su poslednjih meseci zabranila TikTok sa uređaja u vlasništvu vlade, uključujući SAD, Kanadu i Evropsku komisiju.

Američka vlada navodno zahteva od ByteDance-u da proda aplikaciju ili da se suoči sa potpunom zabranom u SAD-u. Nova dešavanja stižu skoro tri godine nakon što je bivši predsednik Donald Tramp pokušao da primora ByteDance da proda TikTok i nedelju dana pre nego što će izvršni direktor TikTok-a, Shou Zi Chew svedočiti pred Kongresom.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Izvor: Engadget

Facebook komentari: