Gde će Amazon locirati svoje drugo sedište?

Amazon je saopštio da je dobio 238 ponuda iz gradova i oblasti u SAD, Kanadi i Meksiku za svoje drugo sedište u Severnoj Americi. Ovaj gigant u elektronskoj trgovini, je počeo potragu za svojim drugim sedištem u septembru, pod nazivom “Amazon HQ2” obećavajući da će dovesti 50.000 radnih mesta i potrošiti više od pet milijardi dolara za izgradnju.

PCPress.rs Image

Rok za ponude istekao je prošle nedelje i Amazon je jasno naveo da će poreske olakšice i podsticaji biti veliki faktor u donošenju odluke gde će otvoriti sedište. Amazon je naveo da su ponude stigle iz 54 države, provincija, distrikta, i teritorija u SAD-u, Kanadi i Meksiku (uključujući Puerto Riko). Pored finansijskih podsticaja Amazon je naveo da traži da bude blizu gradske oblasti sa više od milion ljudi, da može da privuče vrhunske tehničke talente, da bude 45 minuta od međunarodnog aerodroma, da ima direktni pristup tranzitnim saobraćajnim rutama, da može da proširi svoje sedište na oko 740.000 kvadratnih metara u narednoj deceniji.

Uoči roka neki gradovi pribegli su reklamnim akcijama da bi se istakli. Neki su rekli da će ovog meseca moći da ponude Amazonu milijarde dolara u poreskim olakšicama ako bi bili izabrani. New Jersey je predložio 7 milijardi dolara potencijalnih kredita za državnu i gradsku taksu ako se Amazon odluči da se locira u Newark-u i pridržava se svojih obaveza zapošljavanja. Kompanija namerava da ostane u svom sedištu u Seattle-u, a drugo sedište će biti potpuno ravnomerno njemu, rekao je osnivač i generalni direktor Amazona Jeff Bezos u septembru. Amazon je naveo da će odluku objaviti tokom iduće godine.

Pročitajte i:  Amazon: Rad od kuće i sledeće godine?

Izvor: Independent

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,