Gitarista banovan jer je svirao svoju muziku

Sam naslov zvuči groteskno, ali videćete da je to samo početak kontroverzi. Herman Li, gitarista i frontmen grupe Dragonforce, koja važi za najbolju Power Metal grupu na svetu, je banovan na Twitch-u jer je – izvodio sopstvene muzičke numere. Da, stvari su došli dotle da se poznati muzičari banuju jer izvode sopstvene pesme.

PCPress.rs Image
Herman Li, Dragonforce

Čija je muzičareva muzika?

Dok neki fanovi pola u šali, pola u zbilji poručuju da bi se mogla izvući korist ukoliko bi grupa počela da radi na novom albumu umesto što strimuje muziku, video igre, pa čak i demonstrira kulinarsko umeće (topla preporuka s naše strane, naročito ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje, jer je glavna zvezda ovog mini-serijala bubnjar, Italijan Luigi Anzalone), čitavu prašinu diže šire pitanje – kako je moguće da kreator muzike bude banovan sa Twitch platforme zbog toga što izvodi sopstvene pesme? Navodno je do problema došlo upravo zbog tog razloga, nakon čega je u skladu sa DMCA aktiviran, premda nema zvaničnih potvrda u tom smislu. Reč je o sistemu koji se stara da ne dođe do krađe intelektualnog vlasništva. Jedino nije jasno od koga, pošto definitivno sami muzičari ne bi trebali imati problem s ovim mehanizmom.

Herman Li ima Twitch kanal sa preko 140 hiljada pratilaca, i – da stvar bude zanimljivija – jedan je od zvaničnih partnera Twitch servisa. Počeo je sa strimovanjem još u julu 2017. godine. Njegov kanal je 90. na listi najpopularnijih muzičkih kanala, 72. na listi najpraćenijih muzičkih kanala na engleskom jeziku. Trenutno je njegov kanal na Twitch-u nedostupan, iako je muzičar u neku ruku postao jedna od ikona ove platforme.

Za sada nema zvaničnog objašnjenja od strane Twitch-a zašto je ukinut kanal, iako ga ne bi ni trebalo očekivati jer je politika ove kompanije da ne komentariše banovanje kanala i kreatora sadržaja. Ukoliko se kanal uopšte bude vratio, treba očekivati da će se to odigrati na identičan način – tiho i bez mnogo pompe. Da li je sve ovo samo pokazatelj do koje mere sistem autorskih prava nije u stanju da prati velike promene i tempo savremene tehnološke industrije?

Herman Li je koristio platformu i za promociju svojih kolega, razne zabavne sadržaje poput pravljenja “nabrzaka” pesama tipičnih za druge grupe, razgovore sa entuzijastima, kao i ljudima iz industrije, približavanje svakodnevice života jednog muzičara široj publici i tako dalje.

Odobrio svirku drugima…ali mu nije pomoglo

Da sve bude paradoksalnije, pre izvesnog vremena je upravo Herman Li zvanično odobrio sviranje poslednjih nekoliko albuma grupe, omogućivši drugima da izvode i sviraju Dragonforce pesme bez bojazni da će ih pogoditi DMCA i da će im biti skinuti sadržaji ili ugašen kanal. Tako poslednja tri albuma – Extreme Power Metal, Reaching into Infinity i Maximum Overload svako na Twitch-u može da izvodi bez bojazni da će biti ugašen. Osim samog kreatora, očito…Pohvalan potez koji je trebao da mnoge poštedi glavobolje očito nije pomogao samom kreatoru.

“Mogu da vas obradujem, možete da svirate bilo koju pesmo sa novijih DragonForce albuma, i nećete imati problema. Uveravam vas, sve će biti OK. Postarali smo se za to sa svojim dobrim prijateljima iz muzičke industrije i svima koji takođe vole Twitch, nećete imati nikakvih problema,” uveravao je Herman Li pre samo nekoliko meseci druge kreatore sadržaja koji su izvodili numere ove grupe.

Nekada miljenik Twitch-a

Kada kažemo da je situacija prilično bizarna, nimalo se ne šalimo. Dodatni argument u tom smislu jeste činjenica da je upravo grupa Dragonforce bila specijalni gost koji je otvorio poslednji Twitchcon održan pre pandemije, zvanično godišnje sastajalište ove platforme koja je u vlasništvu Amazon-a. Upravo je jedan od glavnih faktora za to bilo Hermanovo aktivno učešće i popularnost koju je stekao na platformi i van nje. Od koncerta kojim se otvara Twitchcon do bana sa Twitch-a za samo godinu dana…

Herman Li je pasionirani strimer, koji gotovo svakodnevno komunicira s fanovima širom sveta tim putem, što je posebno intenzivirano tokom Covid19 pandemije. Pored toga, često na Twitch-u organizuje dobrotvorne akcije iz kojih novac donira skloništima za kućne ljubimce, javnim kuhinjama i svratištima. Glavni fokus u strimovima je na sviranju, ali se povremeno i igra, a njegova muzika je često inspirisana onom iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Dragonforce je planetarnu prepoznatljivost u širim krugovima stekao s igrom Guitar Hero, gde je njihova pesma Through the Fire and Flames bila “završni nivo”, odnosno “glavni bos” koga je trebalo pobediti tako što bi se pesma odsvirala i na taj način prešla kompletna igra.

Herman Li je i zvanični partner kompanije ASUS, što takođe može biti zanimljivo našoj publici. Upravo je on bio jedan od umetnika koji su demonstrirali raskošne kvalitete ROG Zephyrus DUO 15 laptopa s dva ekrana. U videu je objašnjavao koje sve mogućnosti dobija s korišćenjem ovakvog laptopa i koliko mu je lakše u svakodnevici da koristi laptop s pomoćnim ekranom.

Pogledajte i spot za naslovnu pesmu poslednjeg Dragonforce albuma (Extreme Power Metal), koji je inače rađen u Beogradu u studiju na Adi Ciganliji.

Izvor: Gameriv

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: