OpenAI upozorio Microsoft na Bingove bizarne AI odgovore

OpenAI je navodno upozorio Microsoft da polako ide na integraciju GPT-4 u svoj pretraživač Bing kako bi izbegao netačne i nepredvidive odgovore sa kojima je lansirao. Wall Street Journal izveštava da je tim OpenAI upozorio na negativne rizike izbacivanja chat bota zasnovanog na neobjavljenoj verziji GPT-4 prerano.

PCPress.rs Image

Microsoft je nastavio, uprkos upozorenjima da bi moglo biti potrebno vreme da se minimiziraju netačni i čudni odgovori. Nekoliko dana nakon što je Bing Chat pokrenut u februaru, korisnici su otkrili da je chatbot nepredvidljiv i da može da vređa korisnike, da ih laže, da se duri, pa čak i da tvrdi da identifikuje svoje neprijatelje.

Microsoft je brzo ograničio odgovore na Bing Chat kako bi sprečio da veštačka inteligencija postane stvarno čudna, a bili su potrebni meseci rada da bi se Bing chatbot vratio do tačke u kojoj možete da vodite dugi razgovor napred-nazad bez neočekivanog ispada.

Izveštaj Wall Street Journal-a takođe opisuje tenzije između dve kompanije dok rade zajedno i takmiče se u AI funkcijama. Rukovodioci Microsoft-a su navodno bili zabrinuti zbog lansiranja ChatGPT-a prošle godine. WSJ kaže da je OpenAI dao Microsoftu nekoliko nedelja obaveštenja da će početi javno da testira ChatGPT, baš kada je softverski gigant počeo da integriše OpenAI modele u Bing.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Microsoft i OpenAI imaju prilično jedinstveno partnerstvo koje je dovelo do sukoba iza kulisa, pošto dve kompanije istovremeno podržavaju i takmiče se jedna sa drugom.

Microsoft licencira OpenAI modele i tehnologiju za korišćenje u Bing, Azure, Office, Windows i mnogim drugim proizvodima. Microsoft je produžio ovo blisko partnerstvo manje od mesec dana pre nego što je lansirao svoj novi Bing chatbot u „investiciji od više milijardi dolara“ za koju se priča da je vredna oko 10 milijardi dolara. Microsoft je ekskluzivni partner u oblaku za OpenAI, a Microsoftove usluge u cloudu pokreću sva OpenAI radna opterećenja u proizvodima, API uslugama i istraživanju. U isto vreme, OpenAI je razvio sopstvene proizvode i API usluge koje se dopadaju istim kupcima kojima se Microsoft udvara. ChatGPT se takođe takmiči sa Bing AI. Informacija je izvestila o nekim od ovih problema ranije ove godine.

U današnjem intervjuu za Wired sa izvršnim direktorom Microsofta Satya Nadella, nakratko je dotaknut ovaj aspekt konkurencije sa OpenAI. „Osećao sam da OpenAI traži istu stvar kao i mi“, kaže Nadella. „Umesto da pokušam da obučim pet različitih osnovnih modela, želeo sam jednu osnovu, čineći je osnovom za efekat platforme. Tako smo se udružili. Oni se klade na nas, mi na njih.”

Pročitajte i:  Sora: AI video sadržaji sve savršeniji

Upitan da li je Microsoft pokušao da kupi OpenAI, Nadela je izbegao pitanje. Pitao sam Bing da li je Microsoft pokušao da nabavi OpenAI, a takođe nije želeo da razgovara o očiglednom: „Nisam mogao da pronađem nijednu informaciju koja sugeriše da je Microsoft pokušao da kupi OpenAI u prošlosti.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,