BIZIT plus

Google dokumenti dobijaju veliku nadogradnju

Google dokumenti dobijaju funkciju koja bi mogla da smanji mnogo posla kada je u pitanju pravilno formatiranje vašeg dokumenta: mogućnost odabira više delova teksta odjednom. Ako imate dve rečenice razdvojene naslovom ili želite da primenite isti efekat na tri različite reči u celom pasusu, sada to možete učiniti jednostavnim odabirom teksta odjednom i primenom izmena.

PCPress.rs Image

Odabir više odeljaka teksta je izuzetno jednostavan: izaberite prvi deo teksta kako biste inače, a zatim pritisnite taster Command  ili Control, u zavisnosti od toga da li koristite Mac ili Windows mašinu. Držite ga i izaberite ostale delove teksta koje želite. Nakon što ste sve odabrali, možete ga pustiti i promeniti sve delove formatiranja koje želite pomoću trake sa alatkama.

To je mala stvar, ali ako imate puno teksta za formatiranje, korišćenje ove funkcije će definitivno biti lakše nego, recimo, korišćenje alata za crtanje formata koji vam omogućava da istaknete jedan deo teksta i kopirate njegovo oblikovanje u drugi. Iako taj alat čini tako da ne morate sami da postavljate svaki parametar, i dalje bi moglo da zahteva mnogo više klikova u zavisnosti od toga koliko delova teksta pokušavate da promenite.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Olakšan izbor

Ova funkcija se takođe može koristiti za druge stvari osim za formatiranje — recimo da želite da isečete nekoliko pasusa i da ih pomerite ili želite da dodate komentar koji je relevantan za više rečenica. Višestruki izbor olakšava.

Postoji nekoliko situacija u kojima korišćenje ove funkcije neće biti najbolja opcija. Na primer, ako pokušavate da promenite svako zaglavlje u dokumentu, verovatno bi vam bilo bolje da jednostavno promenite stil, umesto da pokušavate da ručno izaberete svako zaglavlje. Da biste to uradili, možete formatirati jedno zaglavlje na način koji želite, a zatim ići gore na odeljak sa stilovima, izabrati nivo zaglavlja i kliknuti na Ažuriraj  da odgovara.

Iako višestruki izbor možda nije savršen alat za svaku situaciju, definitivno je sjajno što ga je Google dodao kao opciju – pogotovo zato što postoje neki procesori teksta za aplikacije za računare koji izgleda nemaju ovu funkciju. U objavi sa najavom, Google kaže da će se ova funkcija postepeno uvoditi na svačije naloge u narednih 15 dana, tako da ako je još nemate, ne biste trebali predugo da čekate.

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,