BIZIT Seminar

Google je otvorio kampus koji je sam dizajnirao

Google je konačno otvorio svoj Bay View kampus u Kaliforniji. Kampus je otvoren skoro 10 godina nakon što je Google otkrio svoje prvobitne planove za novi objekat 2013.godine.

PCPress.rs Image

Solarni paneli su integrisani u dizajn zgrade

To je prvi Google kampus koji je kompanija sama razvila. Definitivno ne liči na tradicionalne kancelarije na koje smo navikli. Jedna od prvih stvari koja je primetna kod novog kompleksa je njegov krov koji izdaleka podseća na zmajeve krljušti.

Ovaj dizajn zapravo se sastoji od 90.000 srebrnih solarnih panela koji mogu da generišu skoro sedam megavata energije, ili do 40 odsto energetskih potreba svih novih kancelarija. Takođe, vetroelektrane u blizini će bezbediti energiju potrebnu za pokretanje potpuno električnog kompleksa koji ima dve kuhinje opremljene električnom opremom umesto gasom. Pored toga, kampus ima automatizovane zavese za prozore koje omogućavaju puno prirodnog osvetljenja tokom dana kao i ventilacioni sistem koji koristi 100 odsto spoljni vazduh.

Takođe, u novom kampusu se nalazi najveća geotermalna instalacija u Severnoj Americi koja će pomoći zagrevanju i hlađenju kampusa bez upotrebe fosilnih goriva. Čak smanjuje količinu vode koja se koristi za hlađenje za 90 procenata. Ovaj sistem geotermalnih šipova koristi pumpe da apsorbuje toplotu iz zemlje tokom zime i da šalje toplotu u zemlju tokom leta.

Google je tek nedavno počeo da prebacuje svoje radnike na hibridni raspored rada koji bi zahtevao da zaposleni rade u kancelarijama nekoliko puta nedeljno. Prirodno osvetljenje, zelenilo i široki otvoreni prostori mogli bi da pomognu ljudima koji su u poslednje dve godine radili od kuće.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: