Google Maps i izbegavanje neosvetljenih ulica

Google mape su odlične za snalaženje tokom vožnje i korišćenja javnog prevoza, međutim u ovoj godini gigant je takođe uveo i više funkcija usmerenih na hodanje i pešačenje. Nedavno je kompanija predstavila AR uputstva za kretanje i detaljne glasovne smernice za hodanje za osobe sa oštećenim vidom. Google će u budućnosti možda dodati još jednu novu funkciju koja će ljudima pomoći da pronađu sigurnije ulice za šetnju noću.

PCPress.rs Image

Kako prenosi XDA Developers, Android razvojna zajednica čiji su članovi analizirali Android APK radi traženja neobjavljenih funkcija, na Google mapama postoje pokazatelji o novom sloju pod nazivom „lighting“, odnosno „rasveta“. Ovaj sloj bi označavao koje ulice su jako osvetljene uličnim svetlima, te će biti obojene žutom bojom.

Ovo bi moglo da pomogne šetačima koji žele da izbegnu mračne ulice noću, što brine mnoge korisnike, barem prema popularnom tvitu od pre nekoliko meseci.

Funkcija obeležavanja osvetljenih ulica je još uvek nepotvrđena i još uvek nema screenshot-ova njenog korišženja. Međutim, s obzirom na otkriveni kod, čini se da će stići u nekom trenutku u budućnosti. Na portalu XDA Developers spekuliše se da bi mogla biti prvo predstavljen u Indiji, kao odgovor na čitav niz nedavnih brutalnih napada i silovanja žena koji su dospeli na naslovne strane u zemlji.

Pročitajte i:  Waze je ažuriran novom funkcijom pozajmljenom od Google Maps

Jedino pitanje je kako će Google prikupljati informacije o osvetljenosti ulica. Infrastruktura koja uključuje pametna ulična svetla još uvek je retka, pa kompanija može da prikuplja podatke koje su korisnici priložili, slično kao i za saobraćajne nezgode.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,