Google ograničava Android telefone na dva “izreza”

Iako Google podržava proizvođače koji proizvode telefone za tzv. izrezom, postavio je limit koliko takvih krivina na ekranu sme da bude na jednom uređaju. Kompanija je obavestila proizvođače telefona da mogu da imaju najviše po jedan izrez na vrhu i na dnu ekrana.

Suštinski, pošto je Android open source OS, Google ne može zaista da zaustavi proizvođače da proizvode uređaje sa tri ili više izreza na ekranu (recimo po jedan na svakoj strani). Teoretski, Android će raditi i na tim uređajima, ali time će proizvođači rizikovati da se ozbiljno zamere Google-u i da izgube podršku, makar za takve uređaje.

U praksi, do sada nismo videli nijedan uređaj sa više od jednog izreza, pa izgleda da je Google rešio da unapred reaguje i predupredi moguće probleme. Bez obzira što je broj takvih telefona na tržištu već priličan, u narednom periodu najavljeno je mnogo više takvih modela i sasvim je sigurno da će oni u skorijoj budućnosti postati dominantni na tržištu.

Pročitajte i:  Vivo V23e 5G uskoro u prodaji

Cilj Google-ove zabrane je da obezbedi pravilan prikaz aplikacija na svim telefonima. Inače, Android P dozvoljava programerima da potpunu ignorišu izrez u ekranu i spuste statusnu liniju i zatamne prostor oko njega (što je podrazumevani način prikaza), a dozvoljeno im je i da ga „obmotaju“ aplikacijom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,