ERP 2024

Google plaća Rusiji kazne zbog zabranjenog sadržaja

Google plaća više od 32 miliona rublja (oko 455.000 dolara) Rusiji zbog propusta da obriše sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim.

PCPress.rs Image

Rusija kažnjava

Rusija je prošle nedelje saopštila da će kazniti američkog tehnološkog giganta sa procentom svog godišnjeg prometa ostvarenog u Rusiji jer više puta nije izbrisao zabranjeni sadržaj na pretraživaču i Youtube. Ovakav potez Moskve je najdrastični do sada kada su u pitanju tehnološke kompanije. Već u ponedeljak su predstavnici Google-a izrazili želju za saradnjom i platili više od 32 miliona rublji neplaćenih kazni. Dok je sa druge strane Rusija pokazala da ima mehanizme kojima bi mogla da uspori brzinu rada Youtube, što bi bila još jedna od primenjenih mera u slučaju da se ne poštuju zakoni koji se odnose na sadržaj.

Tokom 2020. godine od ukupnog broja zahteva za brisanje sadržaja ispoštovano je 96,2% a u prvoj polovini godine uklonjeno je preko 450000 video snimaka. Međutim, Rusija je rekla da je i dalje previše zabranjenog sadržaja dostupno na Google-u. U prvom redu to se odnosi na dečiju pornografiju. Rusija je zahtevala i od druguh stranih tehnoloških kompanija da obrišu postove koji promovišu zluopotrebu droga i opasnih zabava, informacije o oružiju i eksplozivu i da označava postove ili grupe koje promovišu ekstremizam ili terorizam.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Izvor: Reuters

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,