PC Press Hosting 2020

Google Play upozorenje: Neodobrene naplate nakon probnih perioda za Android aplikacije

Google Play prodavnica suočila se sa još jednim problemom, te je ponovo pogođeno nekoliko Android aplikacija koje imaju po više miliona preuzimanja. Ovoga puta se ipak ne radi o malveru, već o propustu koji developerima omogućava da korisnicima naplaćuju sume koje idu i do 100 i 200 dolara, a nakon što se završi probni period za preuzetu aplikaciju.

Tako su pojedini developeri zloupotrebili grešku u okviru Play Market-a, gde korisnici mogu besplatno da testiraju aplikacije. Oni koji nisu na vreme uklanjali aplikaciju, te o kašnjenju obavestili developera koji stoji iza proizvoda, plaćali su sume koje uopšte nisu zanemarljive, budući da se ne radi o samo nekoliko centi. Utvrđeno je da aplikacije koje zloupotrebljavaju ovaj propust nisu odgovorne i za distribuciju malvera, tako da se maliciozne radnje kreću u samo jednom smeru, te im je cilj da od korisnika iznude novac za aplikacije koje verovatno niko ne bi platio – poput čitača za barkod, digitrona, te jednostavnih foto-filtera.

Ova prevara se ipak nalazi u sivoj zoni, budući da zavisi i od ponašanja korisnika, ali se ističe da visoke nadoknade za aplikacije koje nude bazične funkcije ipak ukazuju na loše namere, te krše prava potrošača.

Pročitajte i:  Tim Kuk očekuje da će iPhone SE privući Android korisnike

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , ,