BIZIT plus

Google pokreće tajni telekom projekat velike brzine pod nazivom Aalyria

Unutar Google-a, tim tehničara je radio iza kulisa na softveru za komunikacione mreže velike brzine koje se protežu od zemlje do svemira. Pod kodnim imenom „Minkowski “ u okviru Google, tajni projekat je predstavljen javnosti kao novi spinout pod nazivom Aalyria.

PCPress.rs Image

Dok je Google odbio da ponudi detalje o Aalyria, kao što je koliko dugo radi na tehnologiji i koliko zaposlenih se pridružuje startupu, Aalyria je u saopštenju za medije navela da je njena misija da upravlja „hiper brzim, ultra bezbednim i visoko složene komunikacione mreže koje obuhvataju kopno, more, vazduh, bliski svemir i duboki svemir.”

Kompanija kaže da ima lasersku komunikacionu tehnologiju „na eksponencijalno većoj skali i brzini od bilo čega što postoji danas“. Aalyria softverska platforma je korišćena u više projekata umrežavanja u vazduhoplovstvu za Google.

Povratak dolazi kada Google roditelj Alphabet računa sa usporavanjem potrošnje na oglase i želi da unapredi ili ukine eksperimentalne projekte. To delimično znači traženje spoljnog finansiranja za neke od projekata koje je inkubirano godinama. Kompanije kao što su kompanija za nauku o životu Verili i proizvođač samovozećih automobila Vaimo prikupile su novac od spoljnih investitora, dok je Alphabet zatvorio inicijative kao što su Makani, koji je pravio zmajeve za proizvodnju energije, i biznis sa balonima koji se emituju na internetu.

Pročitajte i:  Google otpušta još 20 zaposlenih zbog protesta oko izraelskog projekta

Aalyria je ističe da ima komercijalni ugovor od 8,7 miliona dolara sa Jedinicom za inovacije odbrane SAD. Kompaniju će voditi izvršni direktor Chris Taylor, stručnjak za nacionalnu bezbednost koji je vodio druge kompanije koje su sarađivale sa vladom.  Taylor-ov LinkedIn profil kaže da je on generalni direktor kompanije u skrivenom režimu koju je osnovao u novembru.

Sam Alphabet teži unosnijim vladinim ugovorima i ranije ove godine je najavio „Google javni sektor“, novu podružnicu usmerenu na partnerstva vlade SAD prvenstveno preko Google Cloud-a.

Aalyria-in savetodavni odbor uključuje nekoliko prethodnih zaposlenih i rukovodilaca Google-a, kao i Vint Cerf, Guglovog glavnog internet evanđeliste koji je poznat kao jedan od očeva veba.

Google će zadržati manjinski udeo u Aalyria, ali je odbio da kaže koliko poseduje i koliko je spoljnih sredstava kompanija prikupila. Google je saopštio da je ranije ove godine preneo intelektualnu svojinu, patente i fizičku imovinu u vrednosti od skoro decenije, uključujući kancelarijski prostor, na Aalyria.

Aalyria svetlosna laserska tehnologija, koju naziva „Tightbeam“, tvrdi da čuva podatke „netaknutim kroz atmosferu i vremenske prilike i nudi mogućnost povezivanja tamo gde ne postoji infrastruktura za podršku“.

Pročitajte i:  Google testira novi izgled donje trake za pretragu

„Tightbeam radikalno poboljšava satelitske komunikacije, Wi-Fi u avionima i brodovima i mobilnu povezanost svuda“, saopštila je kompanija.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,