Google pretraživač slavi 20. rođendan

Pre 20(ak) godina dva studenta su lansirala novi pretraživač sa idejom da organizuju internet, približe ga svima i po mogućstvu se obogate. Mnogo toga se promenilo u svetu, pa je tako i Google proslavio 20 godina kao apsolutni gospodar internet pretrage. Tako da kad svaki put nešto “guglate” prisetite se dvojice studenata koji su vam to omogućili.

PCPress.rs Image

Google search je postao dostupan 4. septembra 1998. godine, ali je kompanija uvek slavila rođendan 27. septembra. Poštujući tu tradiciju, danas najveći pretraživač na svetu slavi 20 godina. Tim povodom je predstavljeno više zanimljivih kreacija. Pored videa koji prikazuje razvoj pretraživača kroz godine, tu je i vremenska kapsula sa Easter Egg terminima za pretragu, kao i street view originalne garaže gde je osnovana kompanija.

Google – od stidljivih početaka do vladavine svetom

Kompanija je prilično napredovala od svojih početaka, pa tako sada suvereno vlada internet pretragom, većina telefona na svetu koristi Android operativni sistem, a tu je i uvek prisutni Gmail.  Ko bi pre 20 godina rekao da ćemo stvari “guglati”, a ne pretraživati, i da nećemo masovno koristiti Internet Explorer nego Google Chrome.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

PCPress.rs Image

Nekako neprimetno smo tokom godina usvojili korišćenje Google servisa, pa tako većina ljudi na planeti koristi usluge ove kompanije. Cena je prava “sitnica” – naša privatnost koja se preprodaje. Ukoliko vam je to možda previsoka cena, uvek možete da pređete na Google alternative.

Izvor: Google

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,