BIZIT 2022

Google donosi blockchain tehnologiju na cloud servise

Google je nedavno najavio partnerstvo sa startapom Digital Asset, koji se bavi kreiranjem alata za blockchain aplikacije, što će predstavljati dodatak partnerstvu koje kompanija već ima sa BlockApps, još jednim startapom koji pomaže u kreiranju decentralizovanih aplikacija.

Oblast upotrebe Blockchain tehnologije je veoma široka i uz njenu pomoć bi mogla da se rešavaju brojna pitanja, pa bi i birokratski aparat primenom ove tehnologije mogao da bude drastično smanjen. Kada su cloud servisi u pitanju, blockchain aplikacije bi korisnicima mogle da omogućavaju da u okviru ovih servisa sačuvaju više podataka, a za manje novca.

Google je tako najavio i da će korisnici njegovih cloud servisa uskoro moći da testiraju mogućnosti DTL (distributed ledger technology) okvira, a preko Digital Asset i BlockApps, ali još uvek nije jasno da li će korisnici imati pristup odgovarajućem softveru, Kompanija je najavila i open-source integracije za aplikacije koje se baziraju na blockchain platformama Hyperledger Fabric i Ethereum, te će se nove opcije pojaviti u okviru Google Cloud Product prodavnice do kraja godine.

Pročitajte i:  Google dozvoljava kontroverznoj aplikaciji Parler povratak u Play prodavnicu

Partnerstvo sa Digital Asset-om Google-u daje pristup i programskom jeziku zasmart contracts,“ pojmu koji potiče još iz 1993. godine, ali se danas sve više veže za blockchain, odnosno, Ethereum projekat. Radi se o decentralizovanoj platformi koja izvršava pametne ugovore, to jest aplikaciji koja izvršava neki kod bez mogućnosti cenzure, bez centralizovanog servera, zbog čega je nije moguće ugasiti. Tako bi Google developeri u budućnosti mogli da kreiraju ovakve aplikacije, te ih prodaju i drugim kompanijama.

Google se za blockchain interesuje već nekoliko godina, te je bio drugi najveći investitor u ovu tehnologiju, a u periodu između 2012. i 2017. godine, a posle japanske kompanije SBI Holdings.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,