Google sada omogućava uklanjanje ličnih informacija iz rezultata pretrage

Google je uveo novu funkciju koja pojedincima omogućava da zatraže uklanjanje svojih ličnih informacija iz rezultata pretrage. 

PCPress.rs Image

Sa sve većom dostupnošću interneta, lična privatnost postala je izazov

Ova inicijativa ima za cilj da ljudima pruži više kontrole nad njihovom prisutnošću na internetu i zaštiti njihove osetljive, lično prepoznatljive informacije.

Sa sve većom dostupnošću interneta, lična privatnost postala je izazov, jer svako lako može pronaći detalje kao što su adrese stanovanja, brojevi telefona, email adrese i imena članova porodice – Takve lako dostupne informacije čine pojedince ranjivim na prevaru, uznemiravanje i druge potencijalne opasnosti. Osim toga, mnogi od ovih ličnih podataka se objavljuju na internetu bez saglasnosti samih pojedinaca. Odluka Google-a da omogući uklanjanje ličnih informacija iz Search feature, predstavlja korak ka rešavanju ovih problema. Ova promena, najavljena 27. aprila, omogućava pojedincima da zatraže uklanjanje svojih ličnih informacija, uključujući podatke koji bi se mogli koristiti za finansijsku prevaru (npr. korisnički podaci za prijavljivanje ili brojevi računa).

Mishel Chang, globalni lider za politiku Pretrage u kompaniji Google, istakla je važnost osnaživanja ljudi da zaštite svoju online privatnost. Iako nova politika pojačava kontrolu nad ličnim informacijama u Google Search, Chang je takođe napomenula da ona ne uklanja informacije sa interneta u potpunosti. Da bi potpuno uklonili lične podatke, pojedinci možda moraju direktno kontaktirati sajt na kojem su informacije postavljene. 

Kako da zatražite uklanjanje? 

Da bi zatražili uklanjanje ličnih informacija, korisnici mogu posetiti stranicu za podršku određene teme, kliknuti na link “Start removal request” i pratiti uputstva. Mogu precizirati informacije koje žele ukloniti i pružiti relevantne termine za pretragu, kao što su njihovo puno ime, devojačko prezime ili nadimak. Nakon što pošalju zahtev, korisnici će primiti potvrdni email od strane Google-a, iako tačno vreme trajanja procesa uklanjanja ostaje nejasno.

Ova promena politike dolazi u trenutku kada su prevare na internetu u porastu, što pokazuju značajno veći gubici potrošača od prevaranata u poslednjim godinama. Zakonodavstvo poput onog koje planira da predstavi američka senatorka Marija Kantvel, kojim bi se Federalnoj komisiji za trgovinu dodelila veća ovlašćenja za tužbe protiv prevarantskih kompanija i prevaranata, predstavlja još jedan korak ka zaštiti potrošača i malih preduzeća od online prevara, krađe identiteta i prevarantskih poziva.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija