Kriptovalute ugrožavaju potragu za vanzemaljcima

Potraga za vanzemaljskim oblicima života ugroženo je zbog popularnosti rudarenja kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereuma. Ove dve naizgled različite stvari spaja jedno – korišćenje najjačih grafičkih karti.

PCPress.rs Image

Naučnici su se nedavno požalili kako njihova potraga za vanzemaljcima u svemiru ne može da funkcioniše normalno zbog pomame za rudarenjem kriptovaluta. Organizacija za potragu za vanzemaljcima, SETI, želela he da proširi svoje aktivnosti na još dve opservatorije. Ipak, tad su naišli na neočekivan problem – grafičkih karti jednostavno nema na tržištu.

Kako žele da koriste najjače grafičke karte poslednje generacije, iste nisu nigde mogli da nađu jer su sve već pokupovali rudari koji “kopaju” kriptovalute. Potražnja za vrhunskim karticama je toliko porasla da je Nvidia zamolila prodavce da prodaju grafičke pre svega gejmerima, kao i da se ograniči prodaja GPU jedinica po osobi. Ove mere očigledno nisu ostvarile značajniji rezultat pošto se nestašica i dalje oseća.

Teleskopi ove organizacije koriste na stotine grafičkih karti kako bi obradili sve podatke koje uhvate. Zbog nemogućnosti nadogradnje novim GPU jedinicama, naučnici se plaše da će ceo projekat biti ugrožen ako se situacija ne promeni. Problem je što čak iako pronađu negde grafičke karte one koštaju mnogostruko više zbog nestašice. 

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

SETI organizacija se žali da nestašica hardvera utiče na njihova istraživanja, što će neminovno odložiti saznavanje odgovora na pitanja da li smo sami u svemiru i da li ima neko tamo. Očigledno su to pitanja koja ne interesuju previše ljude zainteresovane da se obogate putem kriptovaluta.

Naučnici nisu jedini koji imaju problema sa rudarenjem – Island se nalazi u ozbiljnom problemu sa potrošnjom električne energije. Ipak, sve će se vratiti u normalu, nakon što padne vrednost Bitcoina, kako prognoziraju mnogi stručnjaci, ali i države.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,